Лончар: Гледамо епидемиолошко стање, неће бити политичког реципроцита на границама

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар појаснио је вечерас да ће Влада Србије процењивати да ли неко може да уђе у Србију на основу епидемиолошког стања у држави из које особа долази.
zlatibor loncar tanjug
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

“Немамо намеру да се ту играмо неког реципроцитета или да се играмо неке политике. Гледаћемо само да ли су угрожени грађани Србије и шта треба да се спроведе од мера ако неко хоће да уђе код нас, да не би донео заразу”, рекао је Лончар у Скупштини Србије.

Он је додао да ће и даље бити несметан проток робе, наводећи да до сада приликом транспорта није долазило до проблема и да постоје јасна правила за оне који ту робу превозе.

Лончар је напоменуо и да ће свака фирма, ресторан или кафић морати да имају једно одговорно лице за поштовање епидемиолошких мера.

“Ово радимо из нужде. Желимо да зауставимо ширење короне и да то омогућимо кроз закон. Треба да дођемо до свести грађана који су неодговорни и који постају одговорни једино када знају да могу да буду санкционисани”, навео је министар.

Лончар је казао да су морали да уведу и друге службе за помоћ санитарној инспекцији којој је, каже, за израду записника, који може да прође на суду, потребно од 45 минута до сат и 15 минута.

“Позвали смо у помоћ сличне службе да бисмо били ефикаснији”, рекао је Лончар.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести