Линта: Злочини над Србима у Подрињу некажњени 28 година

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је да за страдање више од 3.500 Срба у Подрињу пре 28 година још увек нико није одговарао и позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истраге и подигне оптужнице против налогодаваца и извршилаца тих злочина.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта је у саопштењу за медије навео да су муслиманске снаге почев од априла 1992. године извршиле десетине напада на српска села на подручју општина Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи и Власеница, а често на празнике као што су Божић, православна Нова година, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан и Никољдан.

Како је оценио, бројне чињенице потврђују да су муслиманске снаге имале за циљ реализацију плана ентичког чишћења српског народа из Подриња који је, наводи Линта, осмишљен у Сарајеву.

Линта сматра да Срби не могу да очекују правду од правосуђа БиХ јер је, како је приметио, прошло 25 година од завршетка рата, а да ниједан од ''великих злочина над српским цивилима и ратним заробљенцима није процесуиран''.

Како каже, Тужилаштво и Суд БиХ нису независне и професионалне, већ етнички мотивисане институције чији је циљ да, оцењује Линта, селективним судским процесима оправдају ''лажну и бесмислену тезу'' да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ, да а Муслимани, односно Бошњаци, били жртве српске агресије.

Није могуће градити поверење између Срба и Бошњака ако се говори да је једна страна извршила злочине и непостојећи геноцид у Сребреници, ако се не кажњавају злочинци из оба народа, ако се једнако не поштују српске и бошњачке жртве и ако се инсистира на лажном миту о агресији на БиХ, закључио је Линта.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести