Линта: Трагично да за "Добровољачку" нико није одговарао

Припадници тадашње Армије БиХ и муслиманских паравојних формација напали су 2. и 3. маја 1992. колону ЈНА која се повлачила из Сарајева.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Поводом 28. годишњице злочина над припадницима бивше Југословенске народне армије (ЈНА) у Добровољачкој улици у Сарајеву, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је данас да је трагично да за тај "свиреп ратни злочин" нико није одговарао.

Припадници тадашње Армије БиХ и муслиманских паравојних формација напали су 2. и 3. маја 1992. колону ЈНА која се повлачила из Сарајева.

"Трагична је чињеница да ни након 28 година од крвавог злочина породице жртава нису добиле одговоре ко је наредио и поубијао невине младиће, као и зашто нико није одговарао за њихово страдање", навео је Линта у писаној изјави.

Како је казао, у питању је само један у низу некажњених ратних злочина против српског народа у Босни и Херцеговини који "недвосмислено говоре о лицемерју и поразу правосуђа БиХ, као и Хашког трибунала и међународног ратног права".

"Пред очима међународне заједнице и уз гаранцију мировних снага УН, извршен је мучки напад на колону ЈНА која се мирно повлачила из Сарајева. Све чињенице говоре да су главни кривици за трагичне догађаје у Добровољачкој високи функционери тадашње Републике БиХ", истакао је Линта.

Према речима Линте, бошњачки политичари упорно промовишу лажни и ратнохушкачки мит о Србима као агресорима и Бошњацима као јединим жртвама рата.

Због тога, оценио је, Бошњаци настоје да заташкају ратни злочин у Добровољачкој и многе друге ратне злочине над Србима на начин да се не кажњавају злочинци из реда њиховог народа.

"Како сада ствари стоје, апсолутно је јасно да породице српских жртава неће дочекати правду пред правосуђем БиХ и да ће без активне улоге Тужилаштва Србије многи злочини над српским народом у БиХ и Хрватској остати некажњени", закључио је Линта.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести