Линта: Србија да упорно тражи решавање питања несталих

БЕОГРАД, : Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија од Хрватске треба стално и упорно да тражи да се реши питање несталих Срба, те констатује да Хрватска нема искрену жељу да то питање реши због чињенице да би тиме био доведен у питање карактер домовинског рата.
w
Фото: Youtube Printscreen

Линта у изјави за јавност наводи да хрватски министар ветерана Томо Медвед, као и други хрватски званичници, повремено говоре како не праве разлику према националној припадности и како не "броје крвна зрнца", а у суштини, тврди, Хрватска се бави само решавањем питања несталих лица хрватске националности.

"Због тога се стиче потпуно погрешан утисак како је питање несталих Срба решено што је велика лаж. Према подацима Комисије за нестала лица, Србија потражује око 1700 несталих Срба и српских држављана", казао је Линта у изјави коју је доставио медијима.

Подсећа такође да у Хрватској има неколико десетина познатих гробних места где се налазе посмртни остаци Срба који се не ексхумирају 25 година после завршетка рата.

"Једна од гробница је на гробљу у Книну, где су закопани посмртни остаци 11 Срба и једног Муслимана који су убијени у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције ''Миљевачки плато'' 1992. године", рекао је Линта и додао да се у заводима за судску медицину у Загребу, Осијеку и Сиску налазе посмртни остаци око 900 страдалих лица, од чега су више од 50 посто Срби.

Линта каже да је главни разлог због којег у Хрватској нема политичке воље да се реши питање несталих Срба чињеница да би тиме био доведен у питање "лажни и бесмислени мит о тзв. Домовинском рату који је потврдио Хрватски сабор усвајањем Декларације од Домовинском рату 2000. године".

А суштина тог мита,објашњава, је у томе да су "Србија, ЈНА и Срби тобоже извршили агресију на Хрватску и да је Хрватска тобоже била жртва агресије и водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат".

"Решавањем питања несталих Срба јасно би се показало да је Хрватска водила агресивни, освајачки и злочиначки рат чији је циљ био стварање Хрватске без или са што мање Срба", закључио је Линта.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести