Линта: Срби код Бенковца поново мета напада

БЕОГРАД: Срби у селу Морполача код Бенковаца у Далмацији у страху су за сопствену безбедност јер се у том месту ове године догодило неколико злочина из мржње, саопштио је данас председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Последњи напад на Србе догодио се 20. априла увече, када су двојица мушкараца дошли у село с циљем да поново застрашују преостале Србе, наводи Линта.

Како каже, један од њих вређао је групу Срба у центру града и након тога напао Србина М.Р. који има више од 70 година тако што га је одгурнуо и бацио му капу с главе.

Линта наводи да је Срби нису пријавили злочин због страха за сопствену безбедност и додаје да је то један од мноштва доказа да Срби немају поверења у хрватску полицију која се, наводи Линта, не понаша професионално и не штити све грађане пођеднако без обзира на националну и верску припадност.

Он је поново од надлежних органа Хрватске затражио да брзо и бескомромисно открију и казне налогодавце и починиоце тог кривичног дела, иако и сам изражава сумњу да ће се то догодити.

Подсетио је да је крајем марта на табли на улазу у село из правца Шибеника написана усташка порука "Убиј Србина" а на зиду демолиране сеоске задруге још једном је написано "Убиј Србина" и исписан познати усташки симбол "У" и порука "Хрватски Вуковар", а да полиција још није пронашла починиоце.

У селу Морполача, које се налази код Бенковца, по попису становништва 1991. године живело је 407 становника, од чега 389 Срба или више од 95 одсто.

По попису становништва 2011. године у селу живи свега 49 Срба старијег животног узраста.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести