Линта: Реформе Дејтона у правцу поштовања изворних права

Миодраг Линта изјавио је данас, поводом изјаве амабасадора САД у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, да је кључни предуслов било каквих разговора на ту тему повратак изворном Дејтону.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД:Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас, поводом изјаве амабасадора САД у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, да је кључни предуслов било каквих разговора на ту тему повратак изворном Дејтону.

Линта наводи да је добро познато да је насилним интервенцијама високих представника дошло до отимања значајног дела изворних надлежности Републике Српске као што су одбрана, безбедност, правосуђе, обавештајна служба, финансије и друге и њиховог неуставног преношења на ниво БиХ.

"Део надлежности на ниво БиХ су у ранијем периоду пренеле и институције Републике Српске под снажним притиском међународне заједнице. Високи представнци и западни центри моћи су игнорисали чињеницу да је Дејтонски споразум и Устав, као његов саставни део, могуће мењати само договором две стране стране у БиХ, а то су Република Српска и Федерација БиХ", истакао је Линта у писаној изјави.

Он је додао да је такође Уставни суд БиХ донео низ контроверзних одлука у правцу мењања Дејтонског споразума и унитаризације БиХ, што наилази на одобравање и одушевљење званичног Сарајева.

Линта каже да се никада не сме заборавити чињеница да је 1995. године Република Српска жртвовала своју независност да би се зауставио рат и постигло компромисно решење.

"Дејтонским мировним споразумом БиХ је у суштини дефинисана као државна заједница коју су основале две државе, Република Српска и Федерација БиХ, као и три конститутивна народа, Срби, Бошњаци и Хрвати. Један од главних предуслова трајног мира и стабилности у БиХ и региону јесте да Бошњаци и Федерација БиХ коначно почну да поштују изворни Дејтон и Устав БиХ и да се одрекну снова о даљем отимању надлежности Републици Српској с крајњим циљем њеног укидања", поручује Линта.

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон изјавио је пре неколико дана Гласу Америке да је очигледно да и Дејтон и босанско-херцеговачки Устав, као анекс ИВ Дејтонског уговора треба да се реформишу.

"Дејтон је Босни и Херцоговини такође донео и Устав, то се може сматрати једним почетним уставом, сваки устав треба да буде живи документ који се допуњава, и мора дефинисати процес доношења амандмана. Тако да пре или касније свака земља схвати да су јој потребне неке реформе, и очигледно је да су Уставу БиХ потребне реформе", казао је тада Нелсон.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести