Линта: Основати меморијални центар по угледу на Јад Вашем

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијапсору и Србе у региону Миодраг Линта предложио је поново поводом сећања на жртве концентрационог логора Јасеновац да се у Београду оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ по узору на Меморијални центар "Јад Вашем" у Јерусалиму који је основао Израел 1953. године.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Меморијални центар би био место које чува сећање на српске жртве геноцида НДХ током читаве године, а циљ је да документује историју српског народа за време трајања НДХ односно да настави попис српских жртава...Меморијални центар би организовао бројне и разноврсне образовне програме и израђивао едукативне материјале за грађане и образовне и друге установе у Србији и свету, навео је Линта у писаној изјави достављеној медијима.

Он сматра да се не сме заборавити чињеница да је за усташке идеологе и званичнике стратешки циљ био потпуно истребљење Срба у Независној држави Хрватској.

Геноцид је осмишљен у оквиру правашке идеологије, а реализовала га је хрватска нацистичка држава уз пуну подршку Католичке цркве на челу са Алојзијем Степинцом. Нажалост, дуги низ година сведоци смо радикалне ревизије историје односно намерног умањивања српских жртава, негирања геноцида, фалсификовања историјских чињеница и третирања усташих зликоваца као патриота и храбрих бораца за хрватску слободу, наводи у изјави Линта.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести