Курти после састанка са Рамом: Албанија се противи размени територија

Албанија се противи размени територија Косова и Србије, изјавио је после састанка са премијером Албаније Рамом кандидат за премијера тзв. Косова Аљбин Курти.
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Он је и поделио оптизмизам због договора о дубљој и снажнијој сарадњи између тзв. Косова и Албаније, преноси Косовапрес.

Мандатар за будућег премијера тзв. Косова Аљбин Курти учесник је Мировног самиту о југоисточној Европи, који се одржава у Тирани, изјавио је новинарима да се ради на усклађивању програма са Демократским савезом Косова (ДСК) за будуćе управљање.

Према његовим речима постоји могуćност мини-шенгена за Балкан, али сматра да пажљиво треба погледати шта он садржи.

Иако је раније изјавио како премијер Албаније Еди Рама подржава идеју о размени територија између тзв. Косова и Србије, Курти је сада открио да се Република Албанија противи тој могућности.

Курти је поновио да дијалог са Србијом може почети пре пролећа следеће године, али, како је назначио не може бити окончан пре српских избора.

Говорећи о протеклим парламетнарним изборима Курти је за ТВ Кљан Косова изајвио да је тек сада највећи посао пред њим. Додајући да би поред потребе за добросуседским односима на Балкану, Европска унија требало да промени свој приступ региону, јер има обострани интерес, Курти је рекао да су нам данас више него икада потребне идеје које нас спајају.

"Јединство за мир услов је трајног мира који омогућава да народи, државе и целокупно људско друштво напредују. Данас су нам више него икад потребне идеје које нас спајају. Међу највећим опасностима човечанства је нејединство; зато су важни такви састанци", рекао је Курти.

Он је истакао да нас данас уместо једно великог, раздавајају многи мали зидови, те да би се они уклонили потребан је мир који је, како је нагласио, идеал генерација које су се за то жртвовале, али о потреба младих.

"Неопходно је да своје циљеве учинимо активним за мир. Косово и Албанија желе да се придруже ЕУ и НАТО-у. Управо те наше заједничке вредности морају бити активније у региону и шире како би се у нашим земљама могао успоставити мир и стабилност", рекао је Курти.

Курти је нагласио да је основни задатак који је пред владама обеју држава борба против сиромаштва, неједнакости и неправде.

"Грађани желе посао и желе правду тако да не буду дискриминисани или привилеговани. Као Самоооредељење успели смо да победимо на овим изборима сада нам предстоји напоран рад,морамо испунити жеље оних који су гласали за нас", закључио је Курти.

Славиша
27.10.2019 • 10:49
Боже здравља,ускоро ће и Албанци из Албаније и арбанаси са КИМ схватити реалност,а то је да и једни и други живе на чистој СРПСКОЈ територији,и да је дошло време да исту напусте или милом или силом.
EUR/RSD 117.5169
Најновије вести