Курти: Нећу запоставити дијалог са БГ, али нећу журити

ПРИШТИНА: Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да неће одложити или запоставити дијалог са Београдом, али да неће ни журити и поручио да је приоритет владе у Пирштини припрема буџета за 2020. годину, као и управљачки програм.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

"Не занемарујемо дијалог, не треба одгадати дијалог, али ни са чим не треба журити ", рекао је Курти током посете општини Пећ, где је обишао подручја где је ветар нацинио велику штету, пише Љајми.

Он тврди да се Приштина залаже за добросуседске односе, за добре билатералне односе у европском духу, за принципијелан и добро припремљен дијалог и указује на сусрете приштинских власти са политичким и дипломатским представницима са запада, из Брисела и Вашингтона, преноси Косово онлајн.

Курти је, такође, најавио да ће са састати са одлазећим шефом словачке дипломатије Мирославом Лајчаком, за којег се спекулише да би могао да буде нови специјални изасланик ЕУ у преговорима Београда и Приштине о решењу косовског питања.

Курти је рекао ода ће се представници приштинских власти састати с њим и да ће натим састанцима открити ставове Приштине "како би заштитили национални интерес земље”.

"Не можемо утицати на то ко је изабран у Бриселу и које изасланике постављају за олакшавање или посредовање, али наравно да се сви радујемо састанцима на којима ћемо изнети своје ставове и бранити национални интерес Косова. Имаћемо и владину и државну координацију, укључујући и опозицију, тако да је наша репрезентација достојанствена, моћна и успешна. Као што смо се срели са господином Борељом када је дошао у Приштину, тако ћемо се срести и са његовим изаслаником, било у Приштини или Бриселу, "рекао је Курти.

Међутим, портпарол шефа дипломатије ЕУ, Петер Стано, раније данас је рекао да још нема одлуке о именовању специјалног ЕУ изасланика за Западни Балкан.

Стано је на питање новинара о "наводима" у српским медијима да би нови ЕУ изасланик могао да буде шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак, одговорио да "званичне одлуке још нема", а да ЕУ не жели да се бави нагађањима медија.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести