Курти: Дијалог с Београдом не сме поново да пропадне

ПРАГ: Нови косовски премијер Аљбин Курти изјавио је данас да дијалог с Београдом мора да буде добро припремљен, јер се не сме дозволити да још једном пропадне.
aljbin_kurti Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за Радио слободна Европа (РСЕ), он је оценио да је изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел дао нову енергију преговорима.

"Он сматра да би договор између Косова и Србије привукао много више инвестиција у нашем региону. То може да буде случај, ја то уопште не негирам, и мислим да би наш договор био примамљив за спољне инвестиције и у Косово и у Србију", рекао је Курти.

Он је, међутим, поново је да ће таксу од 100 одсто на српску робу заменити принципом реципроцитета у односима с Београдом.

Прецизирао је да то, између осталог, значи да се и у Србији признају косовска документа, трговинске декларације и дипломе, као што се српске признају на Косову.

"Ово су веома важне ствари за живот и албанског и српског народа, за живот свих грађана и треба да ми, као политичари, као институције, као владе, да помажемо нашим људима", рекао је Курти.

"Ми смо спремни за принципијелни дијалог, не смемо да превише одуговлачимо, али такође не треба ни да журимо, па да пропадне дијалог. Дијалог треба да буде припремљен и мислимо да би то требало да се деси ове године", рекао је Курти.

Он је додао да, међутим не може да процени да ли би дијалог могао да буде завршен до краја ове године.

"Ја имам добру вољу и мислим да што пре имамо споразум, то боље, али не по било коју цену. Дијалог мора да буде солидан, не можемо се би да приуштимо да још једном пропадне", рекао је Курти, наводеће да ће он предводити делегацију Приштине у дијалогу.

Он је истакао да не може да замисли други сценарио осим да Србија призна Косово и на тај начин, како је рекао, "после ослободења Косова од Србије, добило би се најзад и ослободење Србије од Косова".

"Мислим да Србија треба да промени свој Устав, мислим да је српски народ спреман и да промени Устав, јер главни приоритети Србима у Србији није статус Косова, независно Косово или међусобни проблеми које ми имамо као две државе, него су европске интеграције, запошљавање, борба против корупције, правда, образовање, разне ствари које се тичу њиховог живота тамо. Исто као и Албанцима и другим мањинама овде на Косову, другим заједницама овде на Косову", рекао је Курти.

Говорећи о иницијативи "мини Шенген", омогуцавању отвореног протока роба и људи, коју су иницирали председник Србије Александар Вучиш, премијер Албаније Еди Рама и бивши премијер Северне Македоније Зоран Заев, поновио је да је скептичан према могућности да тај пројект успе.

Тачи: Дијалог с Вучићем неизбежан

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је вечерас да је дијалог с председником Србије Александром Вучићем неизбежан, јер је њега изабрао српски народ.

Како преноси Косово онлајн, у емисији “А Схоњ” на приштинској телевизији Т7, говорећи о у дијалогу између Београда и Приштине, говорио и о односима с Вучићем и истакао да је дијалог с њим неизбежан.

"Њега је изабрао српски народ", поручио је Тачи.

Он је, међутим, оценио и да се Србија понаша непријатељски према Косову, али је додао је потребно више гледати у будућност.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести