Коха: Тачи хтео да укине Специјални суд, Помпео га упозорио

ПРИШТИНА: Амерички државни секретар, Мајк Помпео, је наводно упозорио председника привремених приштинских институција, Хашима Тачија, на последице евентуалног ометања рада Специјалног суда за злочине тзв. ОВК.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Приштинска Коха објавила је данас писмо које је Помпео писао Тачију уочи 12. годишњице једнострано проглашене косовске независности, а поводом Тачијеве, како се наводи, "забринутост" изречене у писму од 29. новембра због поступања Специјалног суда.

„Укидање или подривање рада, структуре или локације Специјалистичких комора или Специјалистичког тужилаштва на било који начин би озбиљно нарушило кредибилитет Косова у свету, што би остала трајна мрља на Косову; Косовска посвећеност владавини закона била би доведена у питање; правда за жртве је ускраћена; и замагљује будућност Косова као члана евроатлантске породице и међународне заједнице", пише у писму Помпеа које је објавила Коха.

Помпео даље каже да је рад специјалних комора, у садашњем формату најбољи начин да "Косово закључи ово поглавље своје историје и да омогући Сједињеним Државама да се супротставе аргументима негатора државе Косово".

Специјални суд за злочине тзв. ОВК је формиран у лето 2015. с циљем да истражи злочине које су починили њени припадници над Србима, другим неалбанцима и лојалниј Албанцима, на основу извештаја Дика Мартија у којем се помиње и Тачи.

Наводи се да је Тачи, заједно са лидером ДПК и бившим премијером Рамушем Харадинајем, покушао да укине Специјални суд крајем 2017. у косовском парламенту, али су се томе, кажу, супротставили посланици Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење.

Тачи је јуче негирао да је покусао да затвори Специјални суд, као и да је о томе разговарао током вишедневне посете САД.

Такође, рекао је да до сада није саслушван од тог суда ни у Приштини ни у Хагу, где је, иначе, седиште, овог суда.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести