Кацин: Све зависи понајвише и најпре од Србије...

БРИСЕЛ: Све зависи понајвише и најпре од Србије, поручује амбасадор Словеније при НАТО Јелко Кацин у разговору о позицији Србије у актуелним међународним околностима. 
Jelko Kacin foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На оцене које се могу чути у последње време да веће интересовање САД за Западни Балкан може значити и појачан притисак на Србију да прекине традиционалне везе са Русијом, Кацин за Таnjуг истиче: "Србија није баш земља која је позната по томе да се повинује притисцима". 

„Нисам упућен у било какве покушаје притисака. И посета САД председника Вућића поручује управо обрнуто. САД подржавају Србију и владу Србије у напорима за стабилизацију, приближавање Западу и бржем развоју", уверен је словеначки дипломата, својевремено известилац Европског парламента за нашу земљу. 

На питање да ли Србија, која је сада готово потпуно окружена чланицама НАТО, може остати војно неутрална и да ли је та војна неутралност успорава на путу у ЕУ, Кацин одговара да су то питања И изазови за српску политичку елиту. 

"Они воде вашу земљу, они и ви морате оцењивати и одлучивати о својим приоритетима и својим стратегијским циљевима. Добро је да је Србија амбициозна. И НАТО је веома јасан и одлучан у својим порукама у вези Косова, његових безбедносних снага, услова евентуалне трансформације, те даље присутности и улоге КФОР-а на Косову", каже он. 

Кацин је нагласио и да НАТО остаје на Косову, јер Србија то тражи и очекује. "До даљег остаје и словеначки војни контингент са 250 људи. Ту нема никаквих неспоразума или различитих погледа. Србија је значајан партнер Запада за стабилност региона Западног Балкана, па и ширег континента", нагласио је Кацин. 

Шта успорава Србију на путу интеграција, како каже, мора препознати Србија сама у процесу приступања и оспособљавања друштва и економије, да се припреме на пословање у условима чланства у ЕУ. 

„Русија се често користи као погодан домаћи демагошки изговор, понајвише од стране оних који не желе потребне промене у економији, који упорно навијају за очување својих монопола, политичких и економских, свим средствима", сматра Кацин.Све земље се, каже, морају мењати и прилагођавати, па ни Србија не може бити "јединствена", у смислу да може сама, без других. 

Према његовим речима, без дубљих промена, без правих реформи, не може бити ни већих страних улагања, без њих нема нових радних места, без тога нема ни младих у Србији. Треба створити услове, да млади остану. "Но, занимљиво је да млади не желе и не одлазе у Русију, они сањају Запад", примећује словеначки дипломата. 

Када је реч о војној неутралности Србије, Кацин истиче да Запад поштује српске политичке одлуке, укључујући и ову. 

„Оно што привлачи пажњу многих са Запада је ваша енормна и неизбалансирана медијска промоција свих могућих облика војне сарадње са Русијом...те постављају бројна релавантна питања, на која многи, који нису упучени у специфичности ''балканских'' политичких реторика, надмудривања и другачијих пракси у јавном комуницирању не добијају убедљиве одговоре. И ваша јавност је свакодневно бомбардована таквим ''претераним'' порукама", поручује он. 

Кацин истиче, одговори и поруке из Србије ка "западу" могле би имати више аргумената и мање емоција. 

"Многи ме запиткују шта Србија заправо жели са таквим порукама? Иако је помоћ од стране ЕУ много пута, односно вишеструко већа од руске, заправо је и неупоредива, пратећи ваше медије стиче се утисак да у Србији много тога и свашта зависи од Русије. Но није тако, све зависи понајвише и најпре од Србије", убеђен је словеначки амбасадор при НАТО. 

Кад је реч о региону и улози САД на Западном Балкану, Кацин каже да учешће потпредседника САД Мајка Пенса на недавном заседању држава потписница Јадранске повеље јасно говори о реалном виђењу ситуације и могућих будућих праваца развоја у региону, као и о разумевању потребе интеграција појединих држава, економија и друштава у западни друштвени и економски оквир. 

"Државе региона су изгубиле године и много прилика за свој развој, млади још увек одлазе, неки се у незадовољству радикализују. . . САД одлучно, јасно и гласно, подржавају интеграције појединих држава и желе им политички и конкретно помагати у тим напорима. Зато је Пенс и дошао у Подгорицу, био је јасан али и одмерен - ''сарадња у обиму, који вама одговара''. Само то доноси просперитет и стабилност држава и региона. Пенс је то поручио и у свим билатералним разговорима”, објаснио је он. 

Рекао је да као амбасадор државе наследнице бивше Југославије не може говорити о будућим одлукама САД, али додаје да су њихове најновије политичке поруке у региону, по њему, биле јасне и разумљиве. 

„Очигледно је да САД све више препознају и признају улогу ЕУ у напорима за стабилизацију и развој региона и континента. Не могу данас ни САД саме, како су некада могле или веровале, да могу решавати нагомилане дубиозе других. У региону Западног Балкана САД наступају заједно са ЕУ, што је веома јасно и значајно. Те су поруке биле упућене и председнику Србије Александру Вућићу за време његове задње посете САД“, каже Кацин. 

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести