Јовановић: Место директора БИА убудуће решити законом

БЕОГРАД: Председник ЛДП Чедомир Јовановић сматра да се питање именовања БИА убудуће мора регулисати законом, тако што ће се прописати да човек који управља Безбедностно-информативном агенцијом мора имати професионално искуство као предуслов доласка на функцију директора.
cedomir jovanovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Исто то, сматра Јовановић, треба применити и у војним службама безбедности. 

У писаној изјави достављеној медијима, Јовановић истиче да постављање бившег министра одбране Братислава Гашића на место директора БИА-е не представља ни већу, ни мању политизацију од било ког именовања до сада са, како оцењује, унапред предвидивим резултатом - политичком контролом тајне службе, фаворизовањем политике и гурањем у други план професионалне службе. 

Према његовим речима, избор Гашића за директора БИА представља израз континуитета у управљању службама безбедности, уз покушаје да се то промени, поштујући правило да службама безбедности треба да управљају људи који потичу из саме службе и којима је то професионални позив.

Јовановић наводи да је то урађено 2001. године именовањем Горана Петровића, а потом и именовањем за вршиоца дужуности Андреја Савића, односно Мише Милићевића крајем 2002.

"Сви мимо нас су много више пажње поклањали чињеници да поставе политичку контролу над БИА од потребе да професионално, лишена политичке контроле, обавља своје послове", навео је Јовановић.

Он сматра да нема разлике у ономе што су некада радили Коштуница и Тадић од онога што данас ради премијер и изабрани председник Александар Вучић, дајући предност личном поверењу које има у ту особу, гурајући у други план чињеницу да ту не постоји професионално искуство. 

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести