Ј.Јоксимовић: Наш пут ка ЕУ не доводи се у питање

БЕОГРАД: Најављена, још недефинисана реформа приступног процеса коју су помињали неколико земаља чланица ЕУ, пре свих Француска, тема је значајна и за Европу и за земље кандидате и за оне који желе да постану кандидати, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/video
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Фото: Танјуг/видео

Она је, одговарајући на питање новинара о реформи унутра ЕУ, рекла да је Србија отворила скоро половину поглавља, да се интензивно ради на привременом затварању неких поглавља и да је Србија дубоко у том процесу.

"Каква год реформа да буде она се неће суштински одразити на оно што је европски пут Србије. Он и сада већ није брз. Питање је само да ли може да буде спорији или ће се наставити истом динамиком, док се не разреше ове недоумице у самој ЕУ", навела је Јоксимовић на штанду Министарства за европске интеграције на Сајму књига.

Нагласила је да грађани имају право да буду и разочарани, да се некада неправедно дуго нешто чека, да наравно ту има доста и политичких разлога, али да се генерално наш пут ка ЕУ не доводи у питање.

"Мислим да је то важно. Кад уђете у неки процес шта год то било у животу а посебно одговорне владе у оваквој стратешкој визији ви не можете да мењате политику од данас до сутра. Надам се да Европа и ЕУ неће мењати политику од данас до сутра", нагласила је Јоксимовић.

Подсетила је на оно што је током посете Србији у јулу рекао француски председник Емануле Макронбију које се, каже, сви добро сећају.

"Председник Макрон је овде први пут у Србији рекао да процес реформи ЕУ и унутрашње промене не значе да не могу да иду паралелно са процесом проширења.

Ја мислим да је важно подсетити на оно што је речено", рекла је Јокимовић.

Истакла је да је Србија "дубоко приступајућа" земља и навела да се у медијима често говори о процесу придруживања.

Додала је да Србија није у процесу придруживања, него у процесу приступања.

"Зато су Северна Македонија и Албанија сада разочаране, јер нису добиле датум за почетак преговора, јер када отворите званичне преговоре и почнете да отварате поглавља ви сте приступајућа земља. Дакле, према томе Србија је отворила скоро половину поглавља, радимо интензивно на привременом затварању неких поглавља", поручила је Јоксимовић

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести