Ј. Јоксимовић: Добре вести за Србију из Брисела

БРИСЕЛ: За Србију је значајно што предложени кандидат за проширење Ласло Трочањи долази из Мађарске, јер та земља, према речима министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, у континуитету, и то врло гласно, подржава политику проширења и најгласнији је заговорник брзог напретка Србије на европском путу.
joksimovic, tanjug dgoll
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Наводећи да већ годинама слушамо доста скептичну реторику у вези политике проширења, Јоксимовић је оценила да ће, уколико прође, мађарски кандидат унети позитивнији тон.

"Овако предложена комисија даје нови импулс политици проширења и нови замајац у њеном оживљавању", рекла је Јоксимовић у Бриселу и подсетила да је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у свом првом обраћању рекла да политика проширења остаје важна и да постоји отворена перспектива за Западни Балкан.

Такође, Јоксимовић је указала на добре билатералне односе Србије и Мађарске, изразивши уверење да ће се то рефлектовати на позитивну улогу будућег комесара за проширење.

"Важно је и да се сам портфељ више не зове ''преговори о проширењу'' него портфељ за политику проширења и суседство, што је корак напред у разматрању политике проширења", оценила је Јоксимовић.

Као другу важну и добру вест за Србију, Јоксимовић је навела то што је бивши комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, предложен за можда један од најважнијих ресора - буџет и администрација.

"За нас је то значајно, јер он води рачуна и о одредбама новог будзета којима се праве пројекције за пријем нових чланова, што је увек важан сигнал за проширење", рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Србија прималац европских фондова и претприступне ИПА помоћи, те закључила да су за Србију вести из Брисела данас биле добре, као и да је она, као министар за европске интеграције, задовољна решењима која треба да се изгласају у европском парламенту.

Славиша
10.09.2019 • 15:46
Само ме једно интересује,шта је добра вест из Брисела,и шта грађани Србије имају од те "добре"вести,ви можда имате као министар,али ми грађани Србије немамо ама баш ништа од тога.Дали треба да будемо поносни,као нација,што ћемо бити у савезу са једном фашистичком творевином,као што је ндх,земљама које су отворено пљунуле у лице Србима који су дали нај веће жртве у првом светском рату,такође у другом светском рату?Госпођа министарка изгледа хоће да поручи да су Британци луди и блесави,што напуштају тај "брод лудака", којем неминовно следи потоп.Само се питам и ово,ко ће да плати силне милионе који су утучени у израду које каквих европских закона и сл,и колико штете је држава Србија претрпела и колико ће још претрпети штете док нам не дође из задњице у главу?Господо манимо се више глупости и играња са овом државом и народом,окренимо се лепо од 25.10.2019 год на исток где и сунце излази и где се рађа,а не на запад,где више не знају како да нас уцењују и омаловажавају,јер све док им јасно и гласно не кажемо,господо сада је доста,неће нас дотле ни ценити,јер ако сами себе не ценимо,неће нас ни други ценити.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести