Хрватска од Србије тражи да се суочи са својом прошлошћу

СИЊ: Хрватски министар ветерана Томо Медвед изјавио је данас да Србија мора да се суочи са својом прошлошћу и да се, како је рекао, само на истини може градити будућа перспектива у односима између две земље.
hrvatska zastava
Фото: pixabay.com, ilustracija
"Србија се мора суочити са својом историјом, са својом улогом у спровођењу великосрпске идеологије. Србија се мора суочити с истином и на тој истини морамо градити будућу перспективу", рекао је Медвед у Сињу одговарајући на питање како гледа на изјаве српског председника поводом овогодишњег обележавања Олује, преноси Хина.
 
Медвед је оценио да је "таква реторика континуитет" и да то "слушамо већ 25 година."
 
Упитан да ли ће у ту причу морати да се укључи неки међународни фактор, одговорио је да ту за њих не види неку улогу.
 
Додао је да у Хрватској знају своју историју и да ту историју "врло јасно свакодневно комуницирају".
 
"Очекујемо од Србије да се заиста суочи с истином, да прихвати чињенице - а они их итекако добро знају - и да на тој истини, на том трагу, градимо наше будуће односе", рекао је Медвед.
 
Он каже да ће наставити да траже нестале и тврди да имају сазнања да је бивша ЈНА спроводила ексхумације.
 
Подсетио је да је Влада у прошлом мандату 2019. године донела Закон о особама несталим у Домовинском рату који регулише надлежности свих у процесу прикупљања и поступања у откривању и предаји посмртних остатака члановима породице.
 
На питање да ли очекује бољу сарадњу са Србијом, рекао је да је то континуирани процес.
 
"Када говоримо о том питању са Србијом, ми имамо сазнања да је тадашња такозвана Југославенска армија на подручју истока Хрватске, након њиховог уласка у Вуковар и околину, да су спроводили ексхумације особа из примарних у секундарне гробнице. Имамо сазнања када су то спроводили, знамо чак и ко је то спроводио", тврди Медвед.
 
Додао је да су тражења усмерена управо на те показатеље као и да ће наставити да траже конкретну информацију о томе где су завршили посмртни остаци. Свакодневно раде на више локација, истиче, а тренутно је у поступку припрема за идентификацију неколико тела у Заводу за судску медицину.
Славиша
09.08.2020 • 20:53
Србија нема са чиме да се суочи о "својој" прошлости,макар што се тиче негативне прошлости,а ви господо хрвати,прво књигу историје пред себе,јер је очигледно не знате,па научите на чијој земљи и територији живите данас.За разлику од вас,међународна заједница добро зна ту историју и те историјске факте,које ће ускоро и у блиској будућности,и сама представити ширим светским масама.Имате "ваше",само оно што сте унели у заједницу СХС,а све друго је СРПСКО БИЛО СРПСКО ЋЕ И БИТИ,кад тад!Само погледајте садашње стање у "лијепој вашој",где су вам млади,нема их отишли,зашто су отишли,па знају и виде реалност,територија на којима живе да није њихова,те да се ближи време повратка тих територија онима којима и припадају,а то су СРБИ!А када се то деси,а то није далеко,онда вас чека да се суочите са својом прошлошћу,и свим оним што сте радили и што и данас радите.
Milorad
10.08.2020 • 13:43
Sta ocekivati od njih sto su veru za vevedu dalo. Sta vise necu spominjati nista lose mada znaju zmije sve zato kriju noge
Vojo
10.08.2020 • 21:45
A, što imaju istoriju! 4 godine u Drugom sv. ratu , plus ovih 25 od 1995 god.
Dragan
11.08.2020 • 00:58
Apsolutno su u pravu. Krecemo od 1914, pa 1941, i pa onda dolazimo do 1991.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести