Харадинај: Надлежност КБС без територијалног ограничења

ПРИШТИНА: Председник опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК) и бивши косовски премијер, Рамусх Харадинај, тврди да је изгласавањем три закона у парламенту о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) поништена гаранција коју је Хашим Тачи 2013. дао тадашњем генералном секретару НАТО Андресу Фог Расмусену у вези са овласћењима КБС у односу на север Косова.
haradinaj, tanjug
Фото: Ramuš Haradinaj, foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Харадинај је на свом фејсбук профилу, поводом обелодањивања преписке Тачија и Расмунсена, којом се гарантује ненадлежност КБС на северу Косова, написао да је након усвојања поменутих закона о,како наводи, будућој надлежности КБС обавестио актуелног генералног секретара НАТО Јенса Солтенберга.

Обавестио га је, каже, да је усвајањем три закона о трансформацији КБС укинуто територијално ограничење надлежности КБС.

Истовремено НАТО је позван да се потписе нови протокол о оперативној сарадњи са Кфором, без територијалних ограничења.

"Да би избегли популизам и забринутост након данашњег објављивања писма из 2013. године и могуће правне и уставне импликације, уверавам грађане Косова да данас КБС има пун мандат на целој територији Косова, без икаквих ограничења", написао је Харадинај.

Харадинај подсећа Куртија да у владиној документацији има и његову преписку са Столтенбергом и да је и са Курти гласао у парламенту за поменте законе о трнсформацији КБС, без територијалних ограничења.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести