Гојковић: Јачање мулитилатерализма одговор на текуће изазове

ЖЕНЕВА: Председника Скупштине Србије Маја Гојковић данас је у Женеви изјавила да је за бројне актере у међународној заједници, као и за Србију, изузетно важно што значај мултилатерализма расте, да се све већи број земаља осећа све слободније и све независније да доносе одлуке у складу са својим интересима.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Она је то изјавила на припремном састанку уочи Пете светске конференције председника парламената 2020. године. на тему мултилатерализма, наводећи да мултилатеризам представља прави одговор на растућу међузависност и комплексност савремених међународних односа.

У том смислу, даље јачање мултилатералних механизама представља најчвршћи основ за превазилажење текућих изазова и додатних ризика за глобални мир и стабилност“, нагласила је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је указала да је свет суочен са убрзаним променама и озбиљним изазовима који се у континуитету умножавају, као и да истовремени сукоби у свету, последице светске економске кризе, климатске промене, хуманитарне и мигрантске кризе, тероризам, пораст транснационалног криминала, представљају додатне изазове за глобалну заједницу.

Гојковић је упозорила да се у савременом свету, често инструменти међународног права не примењују и чак и крше унилатералним акцијама, као и да такве поступке не могу да појединачно спрече ни парламенти, а ни појединачне међународне организације које се старају о поштовању и примени међународних конвенција.

"Све ово води угрожавању достигнутих међународних норми, стабилности и мира", казала је Гојковић и додала да актуелна дешавања на глобалној политичкој сцени указују на потребу додатног јачања ефикасног мултилатерализма и сарадње свих релевантних актера како би се избегла штетност једностраног деловања.

Гојковић је рекла да је најбољи пут за превазилажење бројних и озбиљних глобалних изазова у јачању конкретних облика међународне сарадње, кроз дељење заједничког просперитета и могућности које доноси технолошка револуција, јачање трговине и економске сарадње, а не само у декларативном залагању за заједничке вредности мултилатерализма.

Председница Народне скупштине учествује на састанку Припремног одбора председника парламената Интерпарламентарне уније у Женеви, уочи одржавања Пете светске конференције председника парламената 2020. године.

Председници парламената размотрили су предложене теме примљене од парламената чланица и донели одлуку да главна тема Пете светске конференције 2020. године буде "Парламентарне нове акције за мултилатералзам у циљу постизања мира и одрживог развоја за људе и нашу планету".

Гојковић је изабрана за члана Припремног одбора октобра 2018. године, а у припремном комитету су и председници парламената Алжира, Аустрије, Белорусије, Чада, Кипра, Еквадора, Кувајта, Мексика, Парагваја, Молдавије, Тонга и Уганде.

На састанку у Женеви учествоваће и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон и генерални секретар Мартин Чунгонг.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести