Гојковић: Говор мржње показује да су укорењени стереотипи

БЕОГРАД:  Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је данас да питање насиља према женама и насиља у породици још представља највећи изазов пред свим домаћим институцијама, истичући да је важно да се доследно примењује Закон о спречавању насиља у породици.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Гојковић је, отварајући Националну конференцију Женске парламентарне мреже у Скупштини Србије, казала да је у Србији од почетка године убијено 28 жена, а да у више од половине случајева насиље није било пријављено.Она је указала да је неопходно да се настави са охрабривањем жртава да пријаве насилнике.

“Неопходно је да све институције нашег друштва појачају активности на сузбијању насиља и подршци жртвама. Посебну пажњу је потребно посветити спречавању и заштити од насиља жена на селу, старијих жена и пружању подршке и помоћи за њихово осамостаљивање”, рекла је Гојковић.

Наводећи да је тема конференције говор мржње према женама, којем су жене у политици неретко изложене, Гојковић је казала да он представља један од изазова и да је важно да се скрене пажња јавности на тај тренд.

Такве појаве, каже, потврђују да је потребно да се у наредном периоду снажније друштво супротстави узмениравању и говору мржње.

“Као и многе жене које се баве јавним послом, суочавала сам се са тиме да вас медији третирају на другачији начин него мушкарце који се баве политиком. То значи да се медији много више баве вашим физичким изгледом, тиме шта сте обукли, него тиме шта ви радите и шта су ваши резултати”, рекла је Гојковић.

Председница скупштине је додала да је као жена која је већ деценијама у политици неретко била мета мизогених коментара.“Суштина тих коментара није била критика мог рада, већ често непримерене увреде које су имале мизогену конотацију”, рекла је Гојковић.

Она је оценила да говор мржње указује да у Србији, као и у другим деловима Европе постоје предрасуде према женама које се баве јавним послом и потврђује да су још увек укрењени стереотипи да женама није место у јавној сфери.

Председница парламента је истакла да Народна скупштина придаје велики значај унапређењу положаја жена и да су знајчајни помаци направљени доношењен добрих закона, истичући да се сада треба фокусирати на њихово спровођење.

Истиче да је велики помак направљен у заступљености жена, указујући да у раду парламента данас учествују 94 посланице, као и да су жена на руководећим позицијама у Народној банци Србије, Владе Србије, Уставног суда Србије.

Подсећа да се жене данас налазе и на челу Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине, а обављају и многе друге одговорне послове.

Према њеним речима, насупрот националном нивоу власти, на регионалном и локалном нивоу, жене нису довољно заступљене да би могле да утичу на креирање политика заједница у којима живе.

Како је рекла, међу одборницима има 32,7 одсто жена, али на местима градоначелника или председника општине данас је само око осам одсто жена.

“Истовремено, само једна жена на свака четири мушкарца има шансу да постане чланица општинског или градског већа”, навела је Гојковић.

Поручила је да се са данашњег скупа шаље јасна порука да су жене те које граде будућност друштва и да заслужују поштовање, прилику и шансу.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести