Гашић: БИА се успешно борила против свих безбедносних претњи

БЕОГРАД: Директор БИА Братислав Гашић рекао је да се борба, која се у свету води за доминацију и ресурсе, прелама и на нашем простору, а да се БИА успешно борила против свих безбедносних претњи.
bia
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Гашић је као највеће претње издвојио тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал.

Светски поредак који је готово дотакао униполарност, поново тражи равнотежу између Истока и Запада. Рађају се нови центри моћи. Борба која се води за доминацију и ресурсе, прелама се и на нашем простору, који је кроз историју увек био турбулентан. До сада смо се, као служба, успешно борили против свих безбедносних претњи, од којих бих овом приликом издвојио оне највеће: тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал, објаснио је он.

Подсетио је да је цео један век и једно пунолетство од како је 17. октобра 1899. године, у Министарству унутрашњих дела Краљевине Србије формирано Одељење за поверљиве полицијске послове.

Од тада до данас, како је истакао, много тога се променило и много тога смо преживели, и као народ, и као држава, и као Служба која је увек делила и делиће судбину свога народа.


Положени венци за страдале припаднике БИА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Иначе, првобитно је био најављен долазак председника Србије Александра Вучић на обележавање Дана БИА.

Како је пренео Блиц, Вучић неће доћи на пријем Безбедносно-информативне агенције „уколико сви новинари не буду пуштени на овај догађај“. 

То је Блицу речено у кабинету председника на питање зашто неколико новинара различитих редакција није добило одобрење да уђе на пријем.

Наиме, новинарка Весна Радојевић написала је на свом Твитер профилу да њу „обезбеђење није пустило на пријем, јер не постоје безбедносни услови да уђе“.


Наша одговорност окренута је како нашим прецима, тако и према нашим потомцима. Али пођимо од одговорности коју имамо данас. Јачање терористичких структура, насталих као ехо вођења хибридних ратова, превасходно узрокованих економском колапсом читавих региона и верском нетрпељивошћу, све више прети да непосредно угрози мир и безбедност наших грађана, указао је Гашић.

Рекао је да је развој информационих технологија допринео да радикалне идеологије лакше пронађу свој пут до мрачних умова појединаца који су, без кајања спремни, да из својих поремећених разлога, изазову страшне последице, а све то користећи се средствима намењеним за свакодневну употребу, што наш посао чини још захтевнијим и тежим.

Успели смо да обезбедимо нашим грађанима сигурност и омогућили да мирно посећују јавна места и велика окупљања, што много веће и богатије службе од наше, широм Европе и света, нажалост, не успевају, додао је он.

Борба против екстремизма и тероризма најбоље резултате даје управо кроз превенцију, али и кроз интензивну сарадњу и координацију унутар снага безбедности наше државе. Радује ме што могу да истакнем да је сарадња са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране сваким даном све боља, и овом приликом желим да им се најискреније захвалим на подршци у тој борби и раду на очувању безбедности наше домовине, рекао је он.

Гашић је указао да успешност ове борбе доприноси сарадња са страним партнерским службама у оквиру које смо изградили стабилну позицију поузданог партнера у питањима од заједничког интереса.

У будућности више пажње морамо посветити појавама и процесима који тек након дужег деловања постају неодбрањиво угрожавајући, односно како их модерно промишљање безбедности назива хибридним претњама.

Гашић је казао да од припадника БИА у наредном периоду очекује још већу посвећеност послу, гвоздену дисциплину и видан допринос сваког од нас, који ће збирно подићи резултат рада Агенције у целини, а тиме и ниво безбедности Србије и свих њених грађана.    

Пријему поводом обележавања Дана БИА присуствовали су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министри Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Вања Удовичић, Нела Кубуровић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и и друге званице из политичког, друштвеног и културног живота Србије.

БИА је данас, у свом седишту, уз присуство високих гостију, обележила 118. Дан безбедности и 15. годишњицу Безбедносно-информативне агенције.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести