Фокус на јачању билатералних односа УК и Србије

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Велике Британије Шан Маклауд разговарали су данас о активностима Србије у наставку ЕИ, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.
jjoksimovich_maklaud_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Министар је указала на важност подршке коју Велика Британија, иако за неколико дана званично излази из чланства ЕУ, пружа европским интеграцијама Србије.

Нагласила је да је у нашој земљи посвећеност том процесу континуирана и да је последње истраживање показало да чланство у ЕУ подржава 54 процента грађана, а реформе 73 процента, саопштено је из кабинета министра.

Јоксимовић је обавестила амбасадора Маклауд да се у Србији са велим интересовањем прате дебате о новој методологији и будућности ЕУ. Пре свега због чињенице да процес преговора укључује сусрет две политичке воље - ЕУ и земаља које желе да јој се прикључе.

Подсетила је на чињеницу да је Србија једина држава на коју је, пре неколико година, примењена нова методологија ЕУ, а која је значила да поглавља 23 и 24 о владавини права морају бити отворена међу првима, као и да имају суспензивни карактер, што значи да се - уколико нема напретка у њима, не отварају ни друга поглавља.

Такође, министар је подсетила да је Србија једина држава која је током преговора о чланству била у обавези да у оквиру поглавља 23 сачини посебан Акциони план о правима националних мањина, што није био случај ни са државама које су скоро постале чланце ЕУ, ако ни са онима које данас преговарају.

Министар Јоксимовић указала је и на важност Зеленог договора за целу Европу, а који је недавно представила председник ЕК Урсула фон дер Лајен. Оценила је да Зелени договор за Европу није одржив без Зеленог договора за такозвани Западни Балкан.

Амбасадор Шан Маклауд рекла је да се изласком Велике Британије из ЕУ, неће променити британска подршка процесу ЕИ Србије и реформама које се спроводе.

Она је посебно истакла опредељење Србије да реформе у владавини права и економији наставе као кључне процесе за укупне реформе и напредак друштва, али и европски пут.

Амбасадор Маклауд се сагласила да је Зелени договор за Европу и Западни Балкан од изузетног интереса и за Велику Британију, која показује велико интересовање за то.

Нагласила је и да постоји отвореност и заинтересованост те државе за додатно унапређење економске сарадње, као и у обласати екологије, и да то може да буде снажан импулс додатном јачању билатералних односа.

Саговорнице су оцениле да су билатерални односи две државе добри и да постоји обострано опредељење да се интензивирају, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести