Фабрици: Два отворена поглавља су добар сигнал

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поздравио је данас отварање два нова поглавља Србије у преговорима са ЕУ и оценио то као "добар сигнал".
Sem Fabrici/Tanjug
Фото: Tanjug

"Наш став је јасан, што више реформи Србија спроведе, што оне буду квалитетније, то ће процес отварања поглавља ићи брже", рекао је Фабрици за Н1 и додао да су она важна порука.

"Отварање поглавља значи да постоји напредак и то потврђује да постоји опредељење са обе стране да се иде напред у преговорима. Неколико држава чланица је проценило да је напредак постигнут, да је потребно још да се ради. Процена је била да је Србија спремна по та два поглавља", рекао је Фабрици.

Фабрици каже да је постојао консензус свих држава чланица, али да је битно погледати реформе које Србија мора да уради по већ отвореним поглављима и како би се отворила нова.

"Порука је била јасна - два поглавља се могу отворити, наставља се процес", рекао је Фабрици и додао да пут Србије ка ЕУ зависи више од Србије, него од ЕУ.

Како је објаснио то би требало да подстакне Србију да брани своју позицију, да чини напредак у владавини права, дијалогу са Приштином.

Говорећи о таксама од 100 одсто, које је Приштина увела на робу из Србије, Фабрици каже да је ЕУ од првог дана рекла да је то против обавеза које су чланице Цефте преузеле и позвала на укидање тих такси.

"Тражимо стално да се то уради, сада је на Приштини, која треба да укине те мере. То је посао који траје, надамо се да ће власти у Приштини послушати наш позив и схватити да те таксе угрожавају трговину", рекао је Фабрици. 

Како каже и на Београду и на Приштини је да пронађу неки договор у вези такси.

"Не бих рекао да сав притисак треба да дође од ЕУ, ми помажемо дијалог, све стране морају да нађу споразум о свим питањима која су на столу", рекао је Фабрици.

Он оцењује да је Србија заузела опрезан став, да има уравнотежену позицију, не уводи противмере.

"Али, иако јесу мере важне и тешке, наша порука је увек и Београду и Приштини - дијалог је ваш, руководство мора да пронађе договор по свим питањима, све што је на столу мора да се реши", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести