Еулекс: 1.653 несталих у сукобима 1998/99 

ПРИШТИНА: Мисија Еулекс саопштила је данас, на Међународни дан жртава присилних нестанака, да број несталих у сукобима из 1998-1999. године тренутно износи 1.653 и оценила да је за напредак у решавању њихове судбине неопходно да интересне стране размењују поуздане и релевантне информације.
nestali
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Еулекс наводи да се и 20 година након завршетка сукоба још увек додају имена на званични списак несталих и да се мора побољшати координација међу актерима и ојачати комуникација с удружењима породица несталих. 

Истиче се и да је истинска посвећеност косовских органа и даље је пресудна за наставак рада на питању несталих лица, почевши од одобрења подзаконског акта о реорганизацији Института за судску медицину.

Континуирана професионализација полицијских и форензичких службеника мора остати висок приоритет, заједно са доследним спровођењем ефикасних и свеобухватних стратегија претраживања, наводе из Еулекса.

Вршилац дужности шефа мисије Еулекс Бернд Тран рекао је да то питање погађа многе породице на Косову и у региону и да је процес идентификације, који је осетљив, компликован и захтева много времена, од пресудног значаја како би се пронашли одговори о судбини несталих.

Еулекс је у овој области доделио капацитете и наставиће да пружа подршку косовским партнерима по потреби, навео је он.
Од почетка мандата Еулекса, Мисија је спровела 639 теренских операција, укључујући 160 ексхумација, а идентификовани су остаци 449 појединаца, међу којима 306 несталих лица. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести