Европски парламент усвојио Резолуцију о Србији

БРИСЕЛ: Европски парламент је огромном већином од 503 гласа "за" усвојио Резолуцију о Србији, којом се констатује напредак земље на путу приступања ЕУ.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

Против је било 85, а уздржаних 47 посланика.

Нормализација односа са Косовом поново је назначена као кључна за даљи напредак Србије.

Резолуцијом се указује на потребу јачања реформи посебно у области владавине права, а Резолуција о Србији у основи има извешатај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера. 

Он је ове године тежиште ставио на пет области: економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад Парламента Србије. 

Србија је и ове годне највише похвала добила на рачун спроведених економских реформи, јачања привредног раста и макроекономске стабилности. 

Навише пажње и овога пута Европски парламент дао је области владавине прва у Србији уз констатцију да је напредак у тој области кључан за целеокуни напредак Србије ка чланству у ЕУ. 

Посебно се инстира на независности правосуђа, јачој борби против корупције и органзованог криминала као и на обезбеђивању услова за медијске слободе и слободу изражавања. 

Европски парламент похвалио је Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио важност нормализацоје односа са Косовом. 

Србија се позива на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина.

Наглашава се важност убрзња ”нове фазе дијалога” која се се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова кроз ”дефинисани правно обавезујући споразум”, а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза. 

Резолуција о Србији ове године има истоветан део текста као и Резолуција о Косову у коме се наглашава се ”мултиетничку природу и Косова и Србије” као и чињеницу да ”етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону”. 

”Подржава се дијалог коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Саматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право”, стоји у тексту обе Резолуције. 

И ове године Европски парламент позвао је Србију да више усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ ”укључујучи и политику према Русији”. 

Известилац Европског паралмента за Србију Дејвид Мекалистер је поводом усвајња Резолуције о Србијји поручио да је земља на предовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији. 

”Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније. Та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења иако разумем да није лак тренутка у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стрене Приштине”, поручио је Мекалистер. 

Учествујући у дебати која је претходила усвајању Резолуције о Србији европски комесар за преговоре о приступању Јохане Хан такође је означио решавање коосвског питања и владавину првава као кључне на ЕУ путу Србије. 

”Србија је усвојила важне мере у области владавине прва и спровела неопходне институционалне рефоме. Ипак кашњења се гомилају у многим областима, а конкретне резулатате је тешко приказати”, оценио је Јоханес Хан. 

Он је позвао на јачи напредак у области реформе правосуђа, у борби против корупције, као и у заштити фундаменталних права, укључујући и медијске слободе. Европски комесар је оценио да је ЕУ најзначајнији партнер Србије и позвао власти у земљи да грађанима јасније представе европске вредности као и добробити и обавезе које проистичу из чланства у ЕУ. Резолуције Европског парламента немају обавезујући карактер ,али служе ако важне политичке смернице земљама које се налазе на путу евроинтеграција као и земљама чланицама ЕУ. 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести