Дрецун: Захтеви Приштине бесмислени, стварање лажне опасности од Србије

БЕОГРАД: Захтев тзв.Косова за хитно чланство у НАТО је бесмислена игра Приштине и њених западних савезника и лобиста, каже председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун уз оцену да то чланство није реално и да су велика препрека за то чланице ЕУ и НАТО-а које нису признале Косово, а за које би, каже, прихватање такве игре Приштине био велики политички ризик.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун за Танјуг каже да Приштина користи сваку ситуацију око украјинске кризе за спровођење пропагандне, хибридне операције којом, како каже, настоји да Србију прикаже као проруску и антизападну земљу и створи утисак да тзв. Косову прети опасност и да ће Србија прибећи војним мерама за решавање косметског проблема.

''То истовремено користи и да би ојачала своју позицију на западу, али и да замаскира праве активности које спроводи, а то су класичне војне припреме за решавање проблема севера КиМ, јер је то Приштини трн у оку'', наводи Дрецун.

Указује на интензивне активности Приштине усмерених ка јачању војних потенцијала наводећи да је командант тзв.Косовских безбедносних снага тражио од руководства Албаније већу војну помоћ у виду инструктаже и противоклопног оружја, док је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у Турској договорила испоруку Косову беспилотних летелица ''барјактар''.

''Приштина покушава да представи лажну опасност од замишљене српске агресије док се истовремено спрема да на војни начин заузме север КиМ'', каже Дрецун.

Додаје да је било разних идеја како да тзв.Косово напредује на међународном плану, али да је очигледно да не може даље да се помери и стекне пуни међународно правни капацитет.

''Онда је најбоље створити измишљену опасност од Србије. Сада се због дешавања у Украјини прича да је то чланство хитно, као да ће се нешто слично десити на Балкану, а мисли се заправо на Србију која се определила искључиво за мирно политичко решавање косметског проблема док Приштина иде ка томе да обесмисли дијалог'', каже Дрецун. Говорећи о захтеву за успостављањем сталне америчке војне базе на КиМ, Дрецун наводи да је у јужној покрајини присутан КФОР и да највећи део снага чине земље које су чланице НАТО, а да САД имају један од највећих контигената и сталну базу Бондстил, као и да често бораве у бази ''Нотинг хил'' на северу КиМ.

Истиче да постојање посебне америчке војне базе није могуће и да би то било изван оквира КФОР-а, у којем су такође америчке снаге.

''КФОР и даље делује по Резолуцији 1244 и мислим да ће такво стање и остати'', сматра Дрецун.

Како каже, више забрињава то што САД, Велика Британија, Турска и Немачка опремају и наоружавају тзв. војску Косова, позивају њене припаднике на заједничке вежбе и припремају је за офанзивна дејства

''То много више забрињава од ових захетва Приштине, а сви ти захтеви су усмерени само ка томе да се покаже како тзв. Косову наводно прети опасност од Србије и да ће Србија војним путем покушати да реши неке ствари на КиМ'', закључује Дрецун.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести