Договор лидера Западног Балкана о економском опоравку региона

ВАШИНГТОН: Лидери западнобалканске шесторке обавезали су се да ће олакшати и промовисати конкретне кораке ка регионалном економском развоју како би се подстакао економски опоравак након кризе изазване ковидом-19, објављено је на сајту организатора скупа - вашингтонског Атланског савета.
1
Фото: Tanjug
Тако ће, како се наводи, бити подстакнута дугорочна конкурентност региона и појачана његова привлачност за инвеститори.
 
Лидери су нагласили да би сви грађани на Западном Балкану ускоро тебало да виде опипљив напредак, јер су због пандемије драстично смањене економске активности у региону, док регионална економска интеграција, према Међународном монетарном фонду и Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), може да повећа БДП за више од 10 одсто.
 
Они су се договорили да ће применити четири слободе кретања унутар ЕУ - робе, услуга, капитала и људи, као и да ће идентификовати инвестиционе пројекте.
 
Регија је посвећена европским интеграцијама, заснованим на правилима и принципима Европске уније, укључујући чланство у ЕУ, и регионалним и европским иницијативама, попут Регионалног економског простора (РЕА) основаног као део Берлинског процеса, Централног европског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА), Уговора о оснивању саобраћајне заједнице и Уговора о оснивању енергетске заједнице.
 
Веће за регионалну сарадњу (РЦ Ц) има посебну улогу у пружању оквира за напредак и припреме за самит у Софији заказан за новембар, каже се у закључима данашњег Самита.
 
Лидери западнобалканске шесторке састали су се онлајн на позив вашингтонског Атланског савета, како би разговаралаи о практичним мерама којима ће се створити прилике за напредак у региону.
EUR/RSD 117.5801
Најновије вести