Додик: Република Српска је држава и то ће бити 

БАЊАЛУКА: Република Српска је држава и то ће бити, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да он од те борбе неће одустати, без обзира на то шта мисле у америчкој Амбасади у БиХ. 
dodik,
Фото: Милорад Додик/ Дневник (Ф. Бакић)

Додик је у Мркоњић Граду, на обележавању 22 године од страдања Срба у западној Крајини, поновио да БиХ није држава пошто Савет министара није, влада већ помоћи орган Председништва БиХ.

Према његовим речима, кључна власт је у ентитетима и морамо вратити изгубљене надлежности, чиме ћемо се, како је рекао, одужити и страдалима овде у западној Крајини".

Он је навео да злочин хрватско-муслиманских снага у западној Крајини говори да су Србе побили и поклали они који су до јуче са њима живели.

"За те злочине нико није одговарао, иако ми наивно верујемо да хоће. Каква је данас ситуација, изгледа да неће одговарати никад нико јер је правосуђе нелегално пренесено на ниво БиХ", рекао је Додик.

Срби су, казао је, наивно веровали да ће они који су се борили за Алију Изетбеговића праведно судити ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу којег је Суд БиХ јуче ослободио свих оптужби.

"Никада неће муслиман пресудити муслиману због Србина. Морамо активно радити на томе да се прекине негативна пракса правосуђа БиХ. О томе се не сме ћутати", поручио је Додик, пренела је РТРС.

Он је рекао да је сада тренутак да се делује или ће Суд и Тужилаштво БиХ опет пресудити да су Срби оправдано убијани и етнички чишћени, као што нема оптужница за злочине у западној Крајини.

БиХ је, казао је, пропала земља која живи на штету Срба и да је потребно да, због тога, нестане.

Додик каже да у Сарајеву нема правде за Србе и да ће учинити све да се бори против такве БиХ, иако она има моћне заштитнике.

"Срби треба да се окупе око Србије и гледају у њу као матицу. Од тога нема ништа нормалније", рекао је Додик.

Он сматра да српски представници из Републике Српске морају прекинути рад на нивоу БиХ јер дају легитимитет Сарајеву које не држи до Срба.

"БиХ је лоше место за Србе и Републику Српску и лично ћу се борити за наша права да овђе очувамо мир. Ако се не побунимо за наша национална права, пре ћемо биолошки нестати", поручио је Додик.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести