Додик: Рехабилитовати идеју САД из 1995. о издвајању Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је крајње вријеме да се рехабилитује идеја САД из 1995. године да Срби одрже референдум о издвајању из БиХ, коју је заступао тадашњи амерички председник Бил Клинтон.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
На питање Срне да прокоментарише документе са којих је скинута ознака тајности, у којима се наводи да је Клинтон 1995. године, у време дешавања у Сребреници, имао план да муслиманско-хрватска федерација добије нешто мање од половине БиХ, док би Американци извршили притисак на муслиманску страну да пристане да Срби две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ, Додик је оценио да је сазрело време да се та идеја рехабилитује и да Срби коначно добију право на самоопредељење, као што имају сви другу народи.
 
"Очигледно је да у БиХ нема воље бошњачких политичких представника да се поштује изворни Дејтон и да смо ми таоци тог бошњачког једноумља чији је циљ стварање унитарне БиХ. Дошло је вријеме да се та Клинтонова идеја обнови и да се примене одредбе о грађанским правима и слободама, које предвиђају да и народи у БиХ имају право на самоопредељење као што имају у свим нормалним земљама", истакао је српски члан Предсједништва БиХ.
 
Он је нагласио да БиХ оваква кава јесте нема будућности, нема бољег живота за њене грађане, нити напретка било које врсте док се ствари не помере са мртве тачке.
 
"Вријеме је да Српска афирмише своје право на самоопредељење и да живимо нормално и мирно једни поред других, јер свих ових година показало се да БиХ нема шансе за било какав договор који би поштовао права сва три конститутивна народа и осталих", оценио је Додик.
 
Он је нагласио да не зна зашто данас, када се јавно говори о тој истој идеји, коју су САД заступале 1995. године, то изазива оштре реакције, чак и санкције, уз образложење да је то наводно кршење Дејтонског споразума.
 
"Ево 25 година је од Дејтонског споразума и где је БиХ!? Нигде. Само се потврдило да је то пропали експеримент међународне заједнице. Вријеме је да се афирмише Клинтонова идеја и да и Срби добију право да изаберу где и у каквој држави желе да живе. Ово није њихова држава, нити је Срби тако доживљавају. Њихова држава је Република Српска", констатовао је Додик.
 
Према документима са којих је скинут печат поверљивости, тадашњи амерички предсједник Бил Клинтон тражио је од владе у Сарајеву 1995. године да уступи територију Србима да би се окончао рат у БиХ.
 
Документи су недавно објављени и садрже Клинтонов тајни план за БиХ, а потичу из 1995. године у вријеме дешавања у Сребреници и неколико месеци пре потписивања Дејтонског мировног споразума, објавио је лондонски "Гардијан".
 
Према том плану, федерација муслимана и Хрвата требало је да добије нешто мање од половине државе, док би Американци размотрили и притисак на муслиманску страну да пристане на могућност да Срби у року од две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ.
 
"Уколико босански муслимани не могу да убеде Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати мирно раздвајање заједничке државе, по чехословачком моделу", предвиђао је Клинтонов план.
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести