Дачић с генералном секретарком Савета Европе

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић данас је приликом сусрета са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић истакао да је Србија врло задовољна сарадњом с том институцијом која, како је навео, пружа подршку Србији на путу реформи и пуноправном чланству у ЕУ.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Савет Европе то, како је навео, чини кроз подршку и сарадњу на пољу владавине права, демократизације друштва и унапређења људских права.

У том контексту, Дачић је посебно поменуо подршку Венецијанске комисије, са којом је остварена блиска сарадња на сету правосудних реформи.

Пејчиновић Бурић је поручила да ће Савет Европе, као и до сада, наставити да пружа подршку кроз заједничке програме између СЕ и ЕУ, међу којима је и програм „хоризонталне сарадње".

Рекла је и да је кроз сарадњу са стручним телима СЕ у Србији постигнут евидентан напредак у области заштите људских права, заштити слободе изражавања и слободи медија, слободи окупљања и удруживања, заштити националних мањина.

Саговорници су разменили мишљења о актуелној ситуацији у Украјини, а Пејчиновић Бурић је информисала Дачића о активностима које Савет Европе предузима овим поводом, подвлачећи да су дијалог и дипломатија једини начин да се дође до решења.

Дачић је поздравио одлуку ПШЕ да упути посматрачку мисију за председничке и парламентарне изборе у Србији, са чијим представницима се састао прошле недеље.

Изразио је спремност и отвореност за сарадњу са представницима посматрачке мисије ПШЕ, као и до сада.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести