Брнабић: Ситуација веома тешка, али можемо да се носимо с њом

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је ситуација са ширењем корона вируса у Србији изузетно тешка и комплексна, те да није потпуно одустала од увођења полицијског часа, али да са таквом одлуком мора да се сложи цео Кризни штаб.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Изабрали смо да се боримо на један другачији начин, а сигурно је најефикаснија и најефективнија борба када се уведе ванредно стање и забрана кретања и тако физички онемогуће контакти између људи што после 14 дана даје бољу ситуацију, мање заражених, а самим тим и у болницама мање људи, рекла је Брнабић у емисији „Прави угао“ РТВ Војводине.

Каже да као неко ко је на челу Кризног штаба није потпуно одустала од полицијског часа, али да са том одлуком мора да се сложе сви цланови Кризног штаба.

Брнабић наводи да је експлозија бројева свуда у свету, не само у Србији и да нико није очекивао да ће вирус толико бити пристуан у циркулацији током летњих месеци.

Истиче да је борба са корона вирусом борба целог друштва, не само Владе Србије и кризног штаба те да није на месту то што се подрива поверење у струку.

Рекла је и да од марта ниједном није било ситуација да су попуњени сви респиратори и да има преко 500 респиратора у магацинима.

Упитана да ли је време да се обратимо за помоћ ЕУ или Кини ако је ситуација критична, она је рекла да Влада Србије увек разговара са партнерима, да ситуација јесте критична али не толико да не можемо да се носимо са њом.

Рекла је да се отварају привремене болнице и пацијенти распоређују тамо где има места и да је интенција да број оболелих почне да се смањује.

Каже да се до јуче, четири дана заредом број оболелих у Београду смањивао, а да је опет јуче забележена тенденција пораста, као и Новом Саду, Ужицу, Шапцу.

Рекла је да је шест дана после протеста приметна тенденција пораста броја оболелих.

Није било прекомерне силе,полиција штитила животе грађана

Председница Владе изјавила је да се не слаже са тврдњама да је на протестима у Београду употребљена прекомерна сила полицијских снага и нагласила да је полиција реаговала у ситуацијама када су угрожени животи људи и приликом упада у Дом Народне скупштине.

Брнабић је рекла да ће свуда, где је било појединачних случајева прекомерне употребе силе, ти људи бити процесуирани, да се у Србији поштује владавина права, те да је много већу употребу силе видела на скуповима у Берлину, Паризу...

Упитана да ли је због свега што се дешавало протеклих недељу дана на протестима нарушен имиџ Србије у свету, премијерка је у емисији „Прави угао“ на РТВ Војводине рекла да јесте нарушен и да полиција не би реаговала да није дошло до напада на њене припаднике.

Која држава би дозвоила да се онако напада полиција? упитала је Брнабић.

Каже да за време протеста „Један од пет милиона“ није било разлога да полиција реагује, јер су протести били мирни и учесници нису упадали у скупштину и друге институције.

Председница владе је навела да је на протестима видела бес грађана и фрустрацију и да разуме јер је ситуација са корона вирусом неизвесна, да је разумно да људи желе нормализаицју живота, да брину за себе, чланове породице, децу пријатеље...

Такође је рекла да је уочила и разлику између неколико група које су биле на протестима.

Упитана да ли би чекање на формирање владе три месеца било превише, имајући у виду резукате избора и убедљиву победу СНС, Брнабић је рекла да не мозе да каже које време ће бити потребно и да је три месеца законски рок, и да је председник Александар Вучић већ покренуо консултације.

Истакла је да Влада Србије ради у пуном мандату и има право да доноси одлуке.

Да ли има или нема разлога за журбу, ја не знам, ја само знам да нисмо ни у каквом правном вакуму, каже Брнабић.

Упитана да ли очекује поново премијерску позицију у новој влади, Брнабић је казала да то не зависи од ње.

Није ми то ни на крај памети, не размишљам о томе јер имамо сада много веће проблеме, а Српска напредна странка има добре кандидате, тако да ту неће бити проблема, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести