Брнабић: "Олуја" била етничко чишћење, ко год присуствује

БЕОГРАД: Акција "Олуја" било је етничко чишћење Срба и присуство Бориса Милошевића то не може да промени, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Што се тиче тога да ли ће присуство Милошевића да легитимизује ту акцију, ништа не може да је легитимизује. То је 250.000 протеранх Срба, вше од 2.000 убијених. То су ужасне патње. Сваке године када чујете неког из те колоне сваки пут се расплачете, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је додала да и у Бријонским списима, односно стенограмима стоји да је тадашњи председник Хрватске Фрајо Туђман говорио да је циљ те акције етнички чиста Хрватска и поновила да не постоји ништа што може било ко да уради да се то оспори и да се каже да није било етничког чишћења.

Брнабић је напоменула и да јој је тешко да као председница Владе Србије оштро критикује потезе представника Срба у Хрватској, наводећи да је од Александра Вучића научила да Србима треба увек дати највећу могућу подршку, јер не може да се приушти да нема јединства у српском народу где год живели, али је истакла да одлуку Милошевића да присуствује обележавању акције не може да подржи.

Не можемо ово да подржимо, али не бих користила ову прилику да осуђујем човека, верујем да и њему ово није најлакше и најлепше, рекла је Брнабић.

С тугом се сећамо наших жртава у Хрватској

Дан сећања на злочине над Србима у Хрватској у Србији се обележава са великом тугом и сетом, док је у Хрватској то највећи национални празник, изјавила је председница Владе Србије.

Она је рекла да се “Олуја” обележава у Србији и Хрватској на два потпуно различита начина, те да се налазимо у комплексном тренутку и да је пред Србијом много изазова.

Данас је тежак дан, сутра је такође тежак дан, сећање на злочине над Србима у Хрватској, обележавање Олује на два потпуно различита начина, код нас са великом тугом и сетом. Увек је тешко када видите људе који су били у тој колони, многи имају рођаке који то нису преживели, рекла је Брнабић.

Навела је да је сећање на српске жртве у Хрватској почело да се обележава тек када је Александар Вучић преузео одговорност за државу.

Пре тога нисмо се усуђивали да обележавамо дан сећања на зочине над Србима, па ни НАТО бомбардовање ваљда да не би повредили оне који су нс бомбардовали, рекла је Брнабић која ће вечерас са председником Вучићем у Сремској Рачи присуствовати обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији “Олуја”.

Више говорити о резултатима Србије

Србија је у другом кварталу ове године постигла добре економске резултате упркос тешкој ситуацији изазваној пандемијом, рекла је премијерка Србије.


Два кандидата за премијера, ја сам један од њих

Постоје два кандидата за председника владе, а ја сам један од њих, изјавила је актуелна премијерка Ана Брнабић.

Знам и ко је други кандидат, али није на мени да кажем ко је, рекла је Брнабић.

То је кандидат из наше странке, иза кога бих ја стала у сваком тренутку. То је одлична, феноменлана особа, којој бих ја у сваком тренутку пружила подршку и то сам рекла и председнику Вучићу, рекла је Брнабић.

Додала је и да ће, у случају да она остане на месту премијера, свој посао и даље радити предано и одговорно.


Имали смо феноменалан први квартал, раст од пет одсто и никада се није десило да будемо најбрже растућа економија у једном кварталу године. То су историјске вести и ствари које мењају суштински насу земљу, људе, наш народ, као и перцепцију наше земље, рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија сада, у другом кварталу, "раме уз раме" Литванији која је је имала мањи пад од Србије.

Рекла је и да се у Србији недовољно говори о постигнутим резултатима и додала да је невероватан успех и то што имамо стабилан број запослених.

У односу на други квартал 2019. године сада је у Србији 1, 6 одсто више запослених, прецизирала је председница Владе.

То показује колико дајемо све од себе и шта све можемо и то у овако тешко време када незапсоленост драматично расте свуда у Европи и свету. У неким земљама је двоцифрена, а очекује се да ће ићи и до 22- 25 одсто, а Србија се овако добро држи и то је резултат свега онога што смо као земља радили од 2014. године, навела је.

Брнабић је рекла да је тада Александар Вучић преузео не само власт, већ и огромну одговорност.

Вучић озбиљно размишља о коалицији са Шапићем

Председник Србије Александар Вучић најозбиљније размишља о коалицији за формирање Владе Србије са Александром Шапићем, изјавила је премијерка Србије.

Када је у питању Александар Шапић, председник сматра, према речима премијерке, да му још увек неке ствари недостају, да мора још да учи, ради, али га цени због борбености.

Али, знам да га цени због борбености. Шапић је показао да жели и да уме да се бори и то је показао у тренуцима када се многи наши коалициони партнери нису тако борили, пре свега мислим на СПС, истакла је Брнабић.

Због те борбености у тешким тренуцима, председник Вучић гледа као на озбиљног партнера, казала је премијерка.

Брнабић је за ТВ Пинк додала да када је у питању коалиција са СПС-ом проблем је што постоје људи у тој странци који покушавају да преко страних амбасада осигурају себи место у Влади, али и у јавним предузећима и истакла да то председник Вучић никако не воли.

Преко страних амбасада покушавати је сигуран начин да не будете у влади. Сами су се искључили. Вучић не воли да стране амбасаде утичу на то ко ће бити у влади тако да ко год се позове на њих неће бити члан Владе, казала је премијерка.

Према њеним речима, на састанку с председником који је имала синоћ, видела је да је Вучић разочаран у њему блиске људе, као и да је тешко поднео то што су високи представници СПС-а дали подршку насилним демонстрацијама иако им је он за све то време давао подршку и учешће у власти које није било сразмерно њиховој политичкој снази.

Србија треба да настави како је кренула, људе који се боре и Вучић јако предано размишља како да направи владу која ће наставити да води земљу у правом смеру. Чини ми се да због тога грађани могу да разумеју колико су тешке одлуке и зашто још увек уз толику подршку није одлучио који је будући састав владе, испричала је Брнабић.

Опција за коју је она гласала на Председништву странке, где су постојале четири опције - СНС са СПС-ом, СНС са Шапићем, СНС са Шапићем и СПС-ом и СНС са мањинама, је последња, односно да сами формирају власт уз помоћ мањина.

Сматра да би то била најефикаснија влада, која би наставила да води Србију правим путем, на који ју је поставио, како каже Брнабић, управо Александар Вучић који не трпи да постоје људи у влади или јавној управи који се не труде довољно и не боре довољно.

Брнабић каже и да Вучић презире људе који у иностранству говоре лоше о Србији и жале се странцима и оне који користе државу или "зајашу власт" како би то искористили за своје спопствене интересе, и то без обзира да ли су политички неистомишљеници, као што је Драган Ђиласа који је најбољи пример за то или су то људи који су њихови коалициони партнери из СПС-а или су из СНС-а.

За све који знају Вучића знају да он размишља само о будућности Србије и да му лично ништа није важно и та одлука у вези Владе када је буде донео биће у најбољем интересу Србије и грађана насе земље, казала је Брнабић.

Каже и да је огромна подршка коју је СНС добио на изборима, а која се огледа у 188 посланичким места, велика одговорност за формирање будуће Владе.

С толиком подршком, одговорност нико од нас и не може да разуме и зато не може да се замери и може да се разуме зашто се на владу чека, истиче Брнабић.

Сцене испред парламента потпуно бесмислене и ружне

Конституисање парламента је велики и важан дан, али смо приликом тог празника демократије, одмах након избора, видели и сцене испред парламента које су потпуно бесмислене и ружне, као што је гађање посланика јајима, каже председница Владе Ана Брнабић.

Упитана о јучерашњем протесту испред парламента, пред конститутивну седницу, и хапшења двојице бивших посланика, међу којима је Срђан Ного, Брнабић је на ТВ Пинк рекла да је група од пар десетина дошла да “скрнави” скупштину као основну институцију и стуб демократије у друштву, те да се не зна кога они представљају.

Ту су посланици, представници свих грађана. Видели смо неке сцене које нису више тужне, него потпуно бесмислене. Видели смо 20-30, максимум 50 људи који дошли да скрнаве скупштину, да вређању посланике. То нису посланици Александра Вучића, него народни посланици. Ти људи дошсли су да бацају јаја на посланике и гарду. Потпуно бесмислено, рекла је Брнабић.

Навела је да то што су јуче радили нема никаквог смисла, а посебно нема смисла гађање јајима, односно бацање хране што се, додаје, не чини.

Разбијена јаја, како је навела, на црвеном тепиху су ружна сцена, и тај тепих неко мора да опере, што је трошак за све грађане, ма колико био мали.

Каже да не зна кога су представљали они који су бацали јаја.

Видели сте њухове међусобне свађе, између распопа, Маринике Тепић, портпарола Драгана Ђиласа, критике на рачун ТВ Н1. Био је и Саша Радуловић. Имате седам струја међу 20 људи, каже Брнабић.

За њих је рекла да не представљају било кога, да се нису усудили да изађу на изборе, не зато што не постоје услови, већ зато што знају да немају никакву подршку грађана.

Имамо оне који су учествовали на изборима, а који нису могли да постигну ни цензус од три одсто. Бесмислено је причати о тим људима, али ти људи су се макар борили, нису бежали од избора и од тога да покажу колику подршку имају. Има ту још горих као што су Ђилас и Савез за Србију, кукавице које нису изашле на изборе, рекла је Брнабић.

Навела је да Ђилас и СзС нису изашли на изборе да би показали колику подршку имају међу бирачима, али су довољно богати да имају велики број сопствених медија.

Говоре како су много јаки, а тамо где се рачуна, а то су избори, Ђилас на њих не изађе, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести