Брнабић: Млади треба да остану у региону

БЕОГРАД: Најважније је да млади остају овде, а последњих година бележимо тренд повратка високообразованих, па се од 2015. до 2019. године вратило 90 хиљада младих, високообразованих више него што их је отишло из Србије, рекла је данас премијерка Србија Ана Брнабић.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Она је то изјавила на самиту српске омладине и студената Балкана названом "Синергија као кључ успеха", а који су организовали Центар за едукацију и развој омладине Београда и студентска конференција универзитета Србије уз подршку министарства спољних послова Србије и управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону тог министарства.

На самиту је учествовавло око 300 младих из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а како је истакла председница студентске конференције Универзитета Србије Маргарета Смљианић "овде смо да ојачамо везе Срба из региона са Србијом".

Брнабић је позвала младе из региона да не одлазе и навела да је циљ владе Србије да младима у Србији створи исте услове какве имају и млади у развијеним земљама.

Наводећи шта је до сада урађено она је рекла да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основне школе, предмет дигитални свет од првог разреда, а од следеће школске године биће уведен и предмет основе вештачке интелигенције.

"Од 2017. године смо кренули да умрежимо и повежемо све школе преко интернета, а комплетну дигитализацију ћемо завршити до 2023. године. То би требало да ураде све земље у региону", навела је Брнабић и додала да је дуално образовање уведено у сарадњи са Привредном комором Србије.

Она је најавила да ће од следеће школске године бити уведено дуално образовање и на факултетима у Србији.

Говорећи о циркуларним миграцијама у региону казала је да није проблем што људи одлазе него то што се не враћају.

"Трудићемо се да створимо услове да се враћају млади који оду. При томе је важно да имају информације које су значајне за повратак, а ту нам је организација Тачка повратка много помогла", рекла је Брнабић.

Председник ПКС Марко Чадеж је говорећи о томе како привреда може да помогне младима навео да ће се ове године радити на томе да признавање диплома између жемаља у региону буде једноставније, те да је панирано да се уведе јединствена радна дозвола да би се радна снага једеноставније кретала у региону.

Он је такође рекао да ће се привреда борити да се уведе међусобно призната документацју када је реч о царини, односно сертификати и фито-санитарна документа.

Чадеж је најавио да ће 29. јула у Скопљу бити одржана велика конференција на којој ће учествовати представници 250 компанија.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести