Београд спреман за наставак дијалога, ако се створе услови

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је на седници Савета безбедности УН да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином, уколико се за то створе услови и истакао да је Приштина искључиво одговорна што дијалога тренутно нема.
Dacic Ivica/Fonet
Фото: FoNet

"Србија је спремна да настави разговоре сутра, уколико се за то стекну услови", рекао је Дачић на седници која је посвећена ситуацији на Косову и Метохији.

Дачић је истакао да је Приштина једина одговорна за то што дијалога нема и подсетио да су пре годину дана, у новембру прошле године, уведене таксе на робу из централне Србије.

Оценио је да је то нечувена мера, да је донета једнострано и да је Приштина једина одговорна што је тренутно дијалог постао беспредметан.

"Упркос осуди целе међународне заједнице и небројеним позивима да се повуку таксе, оне су на снази већ скоро годину дана, а штета је неколико стотина милиона долара и сваки дан је све већа", рекао је Дачић.

Министар је рекао и да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога и објашњења да одлука о таксама представља одговор на такозвану кампању Србије за повлачење признања такозваног Косова.

"Наше активности су одговор на кампању за добијање признања, које тзв. Косово, уз помоћ неких од вас, води откад су прогласили независност. Ако већ позивате Србију да обустави кампању, очекујемо да позовете и Приштину да прекине са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите", рекао је Дачић.

Он је навео да представници Косова заједно са дипломатијом Албаније раде широм света на признавању незавиности.

"Док тражите од Србије да престане, ви сте овде, а нарочито представници неких великих сила, сталних чланица СБ, на свакој седници позивали све чланице да признају Косово. Ми јесмо мали, али свакако нисмо глупи. Они који нас оптужују да наше активности подривају дијалог, подсетићу да је од почетка преговора, које сам ја почео 2012. године тзв. Косово признало 25 држава, а да је Србија наставила учешће у дијалогу, нисмо говорили да то подрива дијалог", рекао је Дачић.

Како сада, када се повлаче признања, то подрива дијалог, упитао је Дачић и подсетио да је Србија наставила дијалог упркос томе што Приштина шест година није испунила своје обавезе преузете Бриселским споразумом.

Министар је истакао и да је сада на Приштини да схвати да не може ништа да постигне без договора са Београдом и да дијалог нема алтернативу.

Зар да ја браним територијални интегритет тзв.Косова од Куртија?

Дачић је рекао да потенцијални премијер тзв. Косова Аљбин Курти не одустаје од идеје о ''великој Албанији'' и упитао да ли фотографисање појединих амбасадора са Куртијем поред албанске заставе представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ рекао да је Курти човек који је током целог политичког ангажмана заступао идеју о ''великој Албанији и оценио да је сада показао да од те идеје нема намеру да одустане.

Како је навео, Курти у својој канцеларији у Приштини на почасно место ставља заставу Албаније а не тзв. Косова.

"Он хоће да буде премијер тзв. Косова без заставе Косова, него са заставом Албаније. Озбиљно је питање да ли чињеница да су поједини дипломатски представници ваших земаља који су се фотографисали у овом декору, представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама. Потрошили сте силно време говорећи да Србија крши интегритет Косова а сада седе у канцеларији будућег премијера који негира интегритет Косова", обратио се Дачић чланицама СБ УН.


Читаку је и даље држављанка Србије

Дачић је изјавио да је амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку и даље држављанка Србије, документујући то фотокопијом њеног извода из књиге држављана.

"Можда ће Читаку сад рећи да није тражила отпуст из српског држављанства, јер је то за њу небитно. Али питајте Немце да ли је небитно, будући да Немачка тражи од сваког Албанца са КиМ потврду о отпусту из држављанства Србије", рекао је Дачић.

Он је додао и да је она уписана у матичну књигу рођених за подручје Приштине.

Истакао је и да велики број Албанаца који раде у УН јесу и даље држављани Србије.

"Како кад треба да добијете посао, да остварите своја права, да вам Србија враћа кредите, ви сте држављани Србије, а залажете се за своју државу Косово. Могла је Читаку да тражи отпуст, али није. Према томе, немојте тако да говорите о својој држави", рекао је Дачић поводом њених ранијих тврдњи да Албанци у Србији нису имали право на употребу албанског језика и писма.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ показао како је изгледао извод из матичне књиге рођених које су српске власти издавале 1990. године на КиМ који је двојезични, а текст је прво написан на албанском, па на српском језику.

"Хоћете ли да погледате, тада сте имали десет година", упитао је Дачић Читаку и додао да је и она имала такав извод, на албанском и на српском језику.

Он је навео да су чак и Србима на КиМ издавана двојезична документа, прво на албанском, па на српском језику.

"Како вас није срамота да лажете да нисте имали право да користите албански језик у Србији", упитао је Дачић Вљору Читаку.


Упитао их је зашто сада ћуте и шта би било када би неки од њих дошли код њега а он поставио заставу Републике Српске, која је део БИХ.

"Да ли бисте то мирно оћутали као у Приштини? Молим да упозорите амбасадоре да су амбасадори у Приштини а не у Тирани. Доводите нас у непријатну ситуацију да ја браним територијални тзв. Косова од Аљбина Куртија", рекао је Дачић.

Како је рекао, Курти је отворено говорио да не жели разговоре са Српским листом.

"Каква је то демократија када не прихавата резултате јер му нису по вољи. Сада најављује да ће тражити да се сви споразуми са Србијом преиспитају и да је онај најважнији део о ЗСО мртво слово на папиру. Додатно је заоштрио реторику изјавом да ће тражити ратну одштету. Можда није упознат да ми отплаћујемо милијарду кредитиних дугова Косова. Онда то нико не помиње. Ако сте независни што онда ви то не радите, него чекате да то ради Србија", казао је он.

То, каже, не ствара атмосферу за превазилажење разлика и стварање поверења.

Дачић сматра да свако ко одбија дијалог не ради за добробит ни српског ни албанског народа, али се нада да ће Приштина ипак укинути таксе и да ће се дијалог наставити.

Дачић је говорио и о недавним парламентарним изборима на КиМ, наводећи да је Србија упозоравала да ће и овога пута предизборна кампања бити употребљена за хајку на Србе и то се, како каже обистинило.

Упркос различитим огранчењима, од административних забрана у вези са документима и забранама уласка за српске функционере, српски народ је у огромном броју изашао на изборе и показао јединство и жељу да остане на том простору и бори се за своју будућност.

"Сведоци смо тога да Приштина није задовољна резултатима избора и да покушава да прекроји те резултате исконструисаним причама и инцидентима попут тровања чланова ЦИК током бројања српских гласова. После вишедневних драматичних сцена попут оних из форензичких серија резултати у самој Приштини су показали да није било речи о тровању, већ о епидемији лажи које стално долазе и Приштине. То је можда могло да прође у прошлости, али сада очекујемо да сте то прозрели и да ћете то осудити. Или је било тровања или није. Лекари су у Приштини утврдили да није било", рекао је Дачић.

Упитао је чему онда служе заштитна одела, "скафандери" приликом пребројавања гласова.

"Је ли то одраз расизма према српским гласовима? Тражим ваш одговор и реакцију. Да ли то значи да када у Србији неки Албанац гласа ми треба да бројимо гласове на тај исти начин, да ли је то одраз демократије", упитао је он.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести