Албанија предлаже резолуцију и оспорава извештај Дика Мартија

БЕОГРАД: Стална мисија Албаније доставила је свим државама чланицама Савета Европе и посматрачима Резолуцију о неоснованости тврдњи о незаконитој трговини људским органима на Косову и у Албанији, усвојену у албанском парламенту 21. јула, са молбом да је доставе надлежним органима, преноси Косово онлајн.
2
Фото: Youtube Printscreen

У пропратној ноти посебно се издвајају делови резолуције који садрже тврдњу о томе да наводи из извештаја Дика Мартија, ни након десет година истраге, нису доказани, нити су засновани на чињеницама.

Такође се упућује позив Парламентарној скупштини Савета Европе да сачини нови извештај у којем ће преиспитати наводе о незаконитој трговини људским органима у Албанији и/или на Косову, преноси Косово онлајн.

Како се додаје, резолуција која је приложена уз ноту је одговор на Резолуцију 1782 (2011) ПС Савета Европе, "Истрага навода о нехуманом поступању према људима и незаконита трговина људским органима на Косову“, која је базирана на извештају Дика Мартија.

У ноти се тврди да оптужбе изнете у извештају Мартија након више од 10 година "темељних истрага од стране Специјалних истражних снага ЕУ и њеног наследника, Канцеларије Специјалистичког тужиоца, остају неосноване, недоказане и нису засноване на доказима и чињеницама и стога их као такве треба да их посматрају све националне и међународне институције".

Додаје се да се резолуцијом албанског парламента позива да Парламентарна скупштина Савета Европе направи накнадни извештај и да преиспита Резолуцију 1782 (2011), тако што ће поново проценити наводе о незаконитој трговини људским органима у Албанији и/или на Косову.

Ja
12.08.2022 • 09:49
Албанија предлаже резолуцију и оспорава извештај Дика Мартија nemaju to pravo da rade niti oni se odlucuju zlocin i zlocince trebaju biti kaznjeni gde to ima da sami sebi osoiravaju to se nenoze dozvoliti velike su to monstruozni zlocini !!!
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести