Значајне инвестиције “Водовода” за функционисање Новог Сада

“За нама је још једна успешна година, пуно тога смо урадили, а још више тога започели што је веома битно са стратешког циља овог предузећа и пре свега, интереса града”, закључио је директор Јавног комуналног предузећа “Воводов и канализација” Гвозден Перковић на годишњој конференцији за медије.
vodovod pres
Фото: ЈКП "Водовод и канализација"

Он је осим инвестиција и радова на новој црпној станици (НГЦ1) чији завршетак радова се очекује у мају, истакао да је почела прва фаза изградње доводника за Бегеч од Улице Бранка Ћопића до кружног тока у Ветернику укупне вредности 100 милиона динара.

Гвозден Перковић је рекао како се упоредо с доводником ради и секундарна водовододна мрежа на коју ће се прикључивати објекти, док ће се завршетком доводника, како је навео, додатно стабилизовати водоснадбевање Ветерника и Футога.

- Такође, једна од битнијих инвестиција је реконструкција цевовода у фабрици где се налазимо, а која није рађена од када је стара фабрика направљена – казао је Перковић. - Последњих 20 година, та цев се пуно пута крпила, поправљала, пуцала и постојала је велика опасност да добар део града остане без воде. То је био јако захтеван посао који је успешно обављен. Успели смо и да део цевовода са сремске стране очистимо чиме смо повећали капацитет и смањили трошкове енергије. Осим тога, могу поносно да кажем да колектив “Водовода и канализације” Нови Сад, ниједан секунд није имао застоја у производњи и дистрибуцији воде због несташице. Капацитети су радили до максимума, али су успели.

Из тог Предузећа су навели како су важни радови током 2019. године били и замена цеви између старе филтер станице и резервоара “Штранд” и замена цевовода ДН 800 између резеровара “Штранд” и старе пумпне станице укупне вредности 45 милиона динара, као и чишћење доводника сирове воде ДН 600 с изворишта “Петроварадинска ада”, дужине километар.

Гвозден Перковић је истакао како је од стратешког значаја било и санирање колектора на Лиману, док су после много година почели да раде и у насељу Боцке.

- Вода у том насељу се ради, а када је у питању канализација, све смо уговорили, али нисмо кренули са радовима јер имамо проблем са појединим грађанима који неће да потпишу сагласност за радове који су на њиховој парцели – објаснио је Перковић и додао како без сагласности грађане не могу ништа да ураде. – Битно је напоменути да смо радили и регенерацију бунара, а нова фабрика која постоји и која је ту поред нас је грађена из кредита од милион и 200 хиљада евра које ово предузеће успешно враћа.

Када су у питању планови за наредну годину, Перковић је издвојио

изградњу магистралног цевовода од Руменачког пута до Улице Лоле Рибара чиме се спајају Сајлово и Ветерник, док је за изградњу фекалне канализације од Зрењанинског пута до Улице Бајчи Жилинског и црпне станице планирано 300 милиона динара. Он је навео како ће та велика инвестиција решити проблем отпадних вода из северног дела града јер ће се отпадне воде из Каћа, Будисаве, Шангаја и са Клисе убудуће преко новоизграђене мреже сливати у НГЦ1. Планира се и реконструкција канализационе мреже у Банском пролазу и Улици др Лазе Станојевића, док ће ово Предузеће наставити са санацијом филтерских поља, регенерацијом бунара на извориштима и изградњом нових прикључака, већином за Ветерник и Бегеч.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести