ЗАВРШЕН 33. „ТЕСЛА ФЕСТ” Главна награда отиша у руке Самира Калића

Новосађанину Самиру Калићу је на 33. „Тесла фесту” свечано уручена награда за најбољи проналазак, односно за ново и оригинално решење жице за гриловано месо и поврће, које је, иначе, заштићено патентом у Србији и свету.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ту награду додељује Светска организација за интелектуалну својину WIPO.

Осим тога, по одлуци међународног жирија, најуспешнијима су додељене сребрне, златне и бронзане плакете с ликом Николе Тесле, док су младим талентима, међу којима су се нашли и ученици новосадске Техничке школе „Павле Савић”, уручене медаље и дипломе.

По речима председника „Тесла феста” Анђелка Главашевића, ове године је више од 100 излагача приказало више од 300 радова, а учесника је било из Србије, Кине, Чешке, Румуније, Републике Српске, Швајцарске...

– Током четири дана „Тесла феста” организовано је десетак културно-уметничких програма, као и изложба швајцарског Удружења „Тесла”, које промовише нашег научника и његов рад не само у Европи него и у свету – казао је Главашевић, додавши да су одржане и промоције трију књига у којима се описују живот и научна достигнућа Николе Тесле.

Кроз „Тесла фест” је до сад прошло више од 10.000 проналазача и младих талената, од којих су многи постали врсни ствараоци, изузетни инжењери и предузетници.

Текст и фото: С. Ковач 

 

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести