ЗАСЕДАЛА СКУПШТИНА ГРАДА Стан без дугова, Топлана у плусу

Скупштина града је на данашњој седници усвојила низ урбанистичких планова и налога за њихову израду, извештаје о пословању ЈКП „Стан“ и „Новосадске топлане“ о пословању у прошлој години, те именовала прим. др Веселина Бојата за директора Дома здравља „Нови Сад“ у наредне четири године.
ф
Фото: Дневник/Филип Бакић

Осим тога, три улице у Новом Саду и једна у Лединцима добиле су називе, а седиште Апотеке „Нови Сад“, чији су сви објекти сем једног дати у концесију, преместила је у Ветерник. Седиште је изменило и Позориште младих, чије су просторије на две адресе у Улици Игњата Павласа враћене претходним власницима реституцијом, те ће од сада оно радити само на адреси у Улици Игњата Павласа 4.

Сама расправа у градском парламенту није била уобичајено жустра и дуготрајна, а у њој су, осим градоначелника Милоша Вучевића и понеког представника владајуће коалиције, учестваовали још само поједини одборници опозиционих СРС-а и Покрета „Доста је било“. Представници Демократске странке и ОГ „Независни грађани“ бојкотовали су и ово заседање.

Градска власт је поносна, што се могло закључити из наступа градоначелника Вучевића пред новинарима и за скупштинском говорницом, на пословање „Стана“ и „Топлане“, изнето у извештајима. Вучевић је тако казао да је „Стан“ остварио „озбиљан резултат“ јер је 11 месеци након пропалог покушаја јавно-приватног партнерства и неколико стотина милиона динара дугова, сада без дуговања запосленима и повериоцима. Иначе, по извештају о пословању за 2018. годину, „Стан“ је забележеио добитак од око 200 милиона динара, без градских субвенција.

Топланаполовину своје добити, односно око 455 милиона динара, уплаћује у градски буџет,до сада је замењено стотинак километара вреловода, услуге појефтиниле четири пута (Милош Вучевић)

– Поносан сам на резултате „Стана“ јер знам каква је атмосфера била прошлог августа – навео је Вучевић. – Након 11 месеци, ситуација у „Стану“ је драматично боља. Предузеће је три и по године било у предстечајном поступку, а сада, уз 270 милона динара дугорочног кредита и 30 милиона динара позајмице, редовно послује.

Одборник Реља Алексић из Покрета „Доста је било“ похвалио је финансијске резултате „Новосадске топлане“. Међутим, критиковао је што се грејање и даље плаћа по квадрату и током целе године, те додао да би евентуално појефтињење услуга грађанима много значило, пошто је, и поред претходних снижења цена услуга, „Топлана“ и даље у „огромном плусу“.

Фото: Дневник/Филип Бакић

У септембру концесије за јавне гараже

Одговарајући на новинарска питања, Вучевић је казао и да ће се у септембру пред оборницима наћи предлог јавног позива за концесију за јавне гараже.

– Постоји предлог да, осим постојећих седам, уврстимо и локацију за гаражу у Улици Бате Бркића на Новом насељу, и да тако покушамо да на системски начин решимо хронични недостатак паркинг-места у Новом Саду. С Европском банком за обнову и развој радимо анализу енергетске ефикасности за Спенс, односно замену омотача и промену енергената за грејање и хлађење, као и замену расвете. Концесија за Апотеку „Нови Сад“ одвија се одлично и тренутно је концесионар преузео 12 апотека, које ће ускоро имати пуне рафове – навео је том приликом градоначелник Милош Вучевић.


Скупштина је именовала прим. др Веселина Бојата за директора Дома здравља Нови Саду наредне четири године

Градоначелник Вучевић је на те критике одговорио да „Топлана“ половину своје добити, односно око 455 милиона динара, уплаћује у градски буџет, да је до сада замењено стотинак километара вреловода, да су услуге појефтиниле четири пута, и подсетио на то да је у мају рачун за грејање умањен 20 одсто јер предузеће није грејало станове пошто је почео ремонт постројења.

– Захвални смо грађанима што редовно измирују рачуне, али то су радили и када су дугови „Топлане“ били четири милијарде динара. А и тада је важила одлука о паушалном наплаћивању грејања, која је донета још 1994. године – рекао је Вучевић.

Скупштина је већином гласова усвојила и измене овогодишњег програма пословања „Стана“, у којима се уписује додатних 17 милиона динара прихода, како је назначено – из повећаног обима услуга које то предузеће пружа градским установама. И програм пословања „Водовода и канализације“ измењен је на данашњој седници, пошто је том предузећу Покрајина платила 16 милиона динара за изградњу атмосферске и фекалне канализације за нову здраду РТВ Војводине.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести