За тешке физичке послове дневница до 3.000 динара

Понуда послова у новосадским студентским задругама најбогатија је лети, али шанса да студенти и средњошколци зараде неки динар постоји и сада.
2
Фото: pixabay.com

Иако је епидемиолошка ситуација имала утицај на њихову понуду, поготово током одређених периода прошле године, студенти и даље проналазе привремене или повремене послове, чиме стичу радно искуство које може да им помогне и у каснијем проналаску посла и сталном запослењу.

Као главни разлог за тражење посла студенти наводе зараду. Из тог разлога, многи су путем интернета пронашли послове на одређеним платформама и тако започели своју фриленс каријеру или се посветили предавању страних језика, такође путем интернет платформи. Студенти који се одлуче на послове које нуде новосадске студентске задруге, дневно могу зарадити и до 3.000 динара, у зависности од посла и дужине радног дана. У понуди послова наведени су најразличити ангажмани, од тешких физичких послова, утовара, транспорта, паковања у магацинима, рада у угоститељским објектима или кол-центрима, дељења летака, до административних послова.

Да би студенти нашли посао у студентској или омладинској задрузи, потребна је лична карта, индекс и отворен рачун или штедна књижица у некој банци. Затим је потребно попунити и потписати приступницу задруге и уплатити годишњу чланарину, око 300-400 динара. Како сазнајемо, студенти имају могућност да се сами пријаве за послове који им одговарају, а студентска задруга такође проналази посао код заинтересованих послодаваца и позива студенте. Код неких задруга се подразумева да студенти нису старији од 26 година, а има и оних код којих задругар може бити студент, ученик и незапослено лице од 15 до 30 година старости.

Када је у питању зарада, цена рада се уговара путем задруге те послодавац зараду уплаћује задрузи, након чега она уплаћује све доприносе, а остатак преноси на рачун студента. Према ценовницима Омладинске задруге „Булевар” и Студентске задруге „Сајам”, сатница за лакше физичке послове (фото-копирање, слагање и сортирање робе, чишћење пословног простора, кафе-кувари) износи 220 до 230 динара. Како је назначено, сатница за конобаре, шанкере, бармене, младе који се баве кетерингом, износи око 250 динара, док се чување деце наплаћује око 270 динара на сат. За послове за које је потребна стручна спрема сатница се креће од 240 до 360 динара, у зависности од посла и висине стручне спреме. Када су у питању тежи физички послови, дневница износи од 2.000 до 3.000 динара, у зависности од тежине, обима и озбиљности посла, као и од послодавца и задруге, а дневница у грађевинарству креће се од 2.700 до 3.000 динара.

Детаљне информације и понуде послова, као и правила сваке студентске или омладинске задруге заинтересовани млади Новосађани могу сазнати путем њихових сајтова и назначених бројева телефона, а неке од њих су: Омладинска задруга „Победник”, „Сајам”, „Студент”, „Слога” и друге.

        К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести