За две године под кровом још 3.900 избегличких породица

Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов рекао је јуче приликом обиласка парцела у Чератској улици у Сремским Карловаца, где се гради 16 станова за избегличке породице, да се у исто време на 50 локација у Србији граде зграде истог типа за људе с избегличким статусом и да се тај посао одвија задовољавајућом брзином упркос свим проблемима на које се наилази.
1

Како је напоменуо, Регионални пројекат стамбеног збрињавања, у оквиру којег се праве станови на тих 50 места у Србији, биће завршен  2021. и захваљујући њему, до краја те године кров над главом добиће још 3.900 избегличких породица.

– На половини смо тог посла, узимајући у обзир сва четири модела решавања стамбеног проблема избеглица – градњу станова и монтажних кућа, доделу грађевинског материјала и куповину сеоских кућа с окућницама – рекао је Иван Гергинов. – Захваљујући Регионалном стамбеном пројекту, до сада „тешком” 132 милиона евра неповратне помоћи донатора, пре свега Европске уније, САД и осталих земаља, а има их 16, збринуто је 3.500 породица. Томе треба додати и 32 милиона евра контрибуције која је учешће Србије у том процесу, углавном у земљишту и инфраструктури.

По његовим речима, статус избеглица у Србији још има 30.000 људи. То су, како је рекао, углавном житељи Хрватске, зато што  је приступ свим правима у БиХ знатно лакши него у Хрватској. Напомињући да је тешко израчунати тачан број избеглица с нерешеним стамбеним проблемом, Гергинов је нагласио да ће окончањем Регионалног стамбеног програма најугроженији међу њима бити коначно стамбено збринути.

Руководилац Одељења за друштвене делатности у карловачкој општини Нада Остојић Агбаба истакла је да се нада да ће градња у Чератској улици, иако је због зиме и нивелације терена почела са закашњењем, бити завршена у року, а то је, по уговору, новембар ове године.

– У току су кровопокривачки радови, који до краја ове седмице треба да буду завршени – рекла је Нада Остојић Агбаба. – По уговору, обавеза општине је да усели избеглице у децембру. Надамо се да ћемо испунити тај рок, будући да се на градилишту ради пуном паром и да је на њему свакодневно двадесетак радника.

Она је казала да се стално ослушкују потребе избеглица у Карловцима, а последње анализе показују да су 22 породице без крова над главом. Они су, по њеним речима, исказали жељу за сеоским кућама или грађевинским материјалом за адаптацију простора у којем живе, а има и оних који би до крова над главом да дођу куповином станова.


Три партнера с различитим улогама

Водећи партнер у Регионалном програму стамбеног збрињавања је Комесаријат за избеглице и миграције, а финансира се донацијама преко Банке за развој Савета Европе. Вредност радова је 566.653,64 евра. Општина Сремски Карловци је обезбедила пет парцела за градњу станова, чија површина је око 3.000 крадратних метара. Локална самоуправа је сносила и трошкове градње канализационе мреже од два милиона динара, водовода, који је коштао 4,6 милиона динара, а финансираће и електроенергетску мрежу с осам милиона динара. „Јединица за управљање пројектима у јавном сектору” д. о. о. трећи је партнер у том послу, задужен за финансијско управљање и плаћања. Извођач радова је предузеће „Градинг” из Параћина.


– До краја године 30 породица у Карловцима ће у склопу Регионалног стамбеног програма бити збринуто на један од поменутих начина – нагласила је Нада Остојић Агбаба. – Корисници 12 станова који се сада граде имаће могућност да их откупе по цени нижој од тржишне, док ће у четири бити смештени најугроженији међу њима, у склопу програма социјалног становања у заштићеним условима (ШУЗ), без права откупа.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести