Вучевић: Концесијом градске апотеке сачувана радна места

НОВИ САД: Прва концесија за обављање апотекарске делатности, путем које је решен проблем пословања државне апотеке у Србији, реализована је у Новом Саду чиме су, како је оцењено, сачувани градска апотека и радна места.
apoteke, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Резултате концесије, годину дана након закључења Уговора између Града Новог Сада и апотекарске установе ‘‘Бену’‘ у власништву немачког ‘‘Феникса’‘, представили су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, генерални директор ‘‘Бену’‘ и члан управног одбора компаније ‘‘Феникс’‘ Дејан Алексов и представница колектива запослених из апотеке ‘‘Нови Сад’‘ који су по основу дате концесије засновали радни однос у здравственој установи ‘‘Бену’‘ Марија Димић.

Градоначелник Вучевић је казао да су концесијом суштински сачувани градска апотека, радна места и у једној мери буџет Града који је, како је навео, био пред великим изазовима са свиме што је оптерећивало апотеку.

Он је истакао да је потврда добрих резултата то што је 43 запослених апотеке ‘‘Нови Сад’‘ прешло у ‘‘Бену’‘, а осим тога запослили су још 37 људи у градским апотекама, наводи се у саопштењу Града Новог Сада.

‘‘Иако је њихова понуда била једина, добили смо више него што је била обавеза, односно 4,3 милиона евра на 15 година. До сада је ‘‘Бену’‘ исплатио три милиона евра, а остатак ће у ратама како је и дефинисано’‘, навео је Вучевић.

Додао је да ће ‘‘Бену’‘ учествовати у програму Владе Србије ‘‘Моја прва плата’‘ и да ће на тај начин примити још радника.

‘‘Да је ово добар пројекат говори и то што нема града и општине у Србији који нам се нису јавили да препишу наш модел концесије. Први смо системски решили проблем апотеке и на то смо поносни’‘, нагласио је Вучевић.

Генерални директор ‘‘Бену’‘ Дејан Алексов рекао је да су мимо концесије уложили још 700.000 евра у градске апотеке како би их прилагодили модерном начину функционисања који подразумева високе стандарде.

Он је посебно захвалио запосленима на њиховом ангажману током епидемије корона вируса истичући да је апотека у Булевару Михајла Пупина радила нон-стоп.

Додао је да заједно са Градом апотека ‘‘Бену’‘ учествовала у акцији озелењавања и засадила више од 50 садница, уклонила три тоне фармацеутског отпада који је био складиштен у државним апотекама, као и да је свакој основној школи донирала 1.650 пакета за дезинфекцију.

Представница запослених Марија Димић навела је да је ‘‘Бену’‘ препознао потенцијал градске апотеке и запослених, те да деле исте вредности.

‘‘Циљ нам је едукован и стручан кадар, а наши пацијенти сада добијају много бољу услугу. Постали смо најпоузданији ланац апотека’‘, рекла је Димић.

Magistar farmacije
15.09.2020 • 10:29
Svaka cast!
Svaka cast! No osttaje pitanje sta se desilo sa namestajem starih apoteka? Jeli sacuvan? Hoce li se napraviti muzej starih apoteka pri Muzeju Vojvodine? Ili je sve unisteno pa ce izgledati kao da nismo ni imali stare apoteke i da je tradicija apotekarstva na ovaj nacin izbrisana?!!!
EUR/RSD 117.5904
Најновије вести