Волонтерски кол-центар за старије суграђане у Карловцима

Општински штаб за ванредне ситуације у Сремски Карловцима на јучерашњој седници, другој по реду од проглашења ванредног стања у Србији ради спречавања ширења коронавируса, донео је одлуку о успостављању волонтерског кол-центра за старије Карловчане којима је неопходна помоћ у достави основних намирница и лекова.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како је објашњено, позивом на бројеве телефона 685-3087 и 685-3055 старији суграђани ће моћи да се пријаве од 8 до 19 сати сваког радног дана за доставу лекова и намирница, која ће бити организована сутрадан од 9 до 13 часова. На исте бројеве телефона могу се пријавити и они који желе да волонтирају. Они ће, како је напоменуто, бити обучени за тај посао и опремљени заштитним маскама и рукавицама.

Рад угоститељских објеката на територији општине се ограничава од 8  до 20 часова, а не, како је првобитно било одлучено, од 7 до 20, уз обавезно поштовање прописаних мера о максималном броју од 50 људи унутар њих. Наложено је Одељењу за инспекцијске послове, као и Одељењу за комунално-стамбене послове и заштиту животне средине да контролишу спровођење те мере.

По одлуци Штаба за ванредне ситуације, локална самоуправа ставља на располагање возило и возача Црвеном крсту ради доставе топлих оброка корисницима Народне кухиње старијим од 65 година. Општинска управа, јавна предузећа, установе, службе и организације чији је оснивач Општина Сремски Карловци дужне су да запосленима који спадају у високоризичну групу, а то су хронични болесници, људи с ослабљеним имунитетом и старији од 65 година, као и мајкама с децом до 12 година, омогуће рад од куће. Из Штаба наглашавају да су руководиоци поменутих предузећа и служби обавезни да обуче запослене да би се ширење коронавируса свело на најмању могућу меру. 

Општински штаб за ванредне ситуације наложио је онима који се баве ауто-превозом на територији општине и саобраћају на међумесним линијама, да број путника у возилу не сме прелазити половину од укупног броја седишта у превозном средству. Донета је и наредба о забрани кретања суграђанима свих стросних доби од 20 до 5 часова, те излазака из самоизолације старијима од 65 године. За оне који су дошли из земаља означених као жартишта пандемије, важи наредба да морају бити у самоизолацији 28 дана, а за оне који су допутовали из осталих држава карантин траје 14 дана. При том, сви по доласку морају да се јаве здравственој установи и Полицијској станици ради евиденције.


Активирање припадника Цивилне заштите

Штаб за ванредне ситуације предложио јуче да се ангажују припадници Цивилне заштите, уз координацију Одељења за друштвене делатности у обављању активности и мера за спречавање ширења коронавируса. Одељење за друштвене делатности задужено је да у складу с исказаним потребама, координира активности Цивилне заштите и ангажује довољан број припадника, као и да води евиденицију о времену њиховог ангажовања.


Донета је наредба о забрани свих спортских активности у Сремским Карловцима, укључујући и тренинге, рекреацију и слично, а наложено је  Одељењу за друштвене делатности да обезбеди затварање свих фискултурних и других сала које се издају у спортске и рекреативне сврхе.

Предложено је да се на званичној интернет страници општине сремскикарловци.рс пласирају на једном месту све бите информације о коронавирусу, поготово оне које су од значаја за локално становништво.

З. Милосављевић 

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести