Вода из новосадског водовода безбедна за пиће

Институт за јавно здравље Војводине у претходних месец дана контролисао је 540 узорака воде за пиће из ЈКП „Водовод и канализација” и у више од 92 одсто случајева она је била здравствено исправна.
slavina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како је речено на конференцији за новинаре у Институту, уколико суграђани примете неке неисправности по питању боје, укуса и мириса воде, препоручује се дуже испирање славина, те је након тога конзумација могућа.

– Све оно на шта се жале наши суграђани који пију воду из новосадског водовода је у вези с гвожђем, манганом, или евентуално повећаном концентрацијом хлора, а која је резултат реконструкција или измена нашег водовода – објаснила је специјалиста хигијене проф. др Сања Бијеловић, и додала да те активности могу некад резултирати повећаном концентрацијом хлора, а она се одржава у систему да би спречила развој микроорганизама и сачувала здравље нас потрошача.

На конференцији је речено и да је епидемиолошка ситуација у граду, али и целој покрајини, уобичајена за ово доба године, односно у претодном месецу било је око 15 одсто мање зараза у односу на исти период лане. Респираторне заразне болести биле су најчешћа обољења, а лекар специјалиста епидемиологије др Миољуб Ристић рекао је да је узрок томе што је ваздух као пут преноса зараза најтеже контролисати.


Погледати декларацију, рок трајања...

Др Бијеловић је на конференцији објаснила и да су, као и сваког месеца, према уговореним обавезама анализирали здравствену безбедност и квалитет 107 узорака хране и 44 узорака предмета опште употребе, али се, како је рекла, контрола односи на произвођаче, а не на тржиште, што значи да потрошачи још увек немају јасне податке о томе шта конзумирају с тржишта.

Један од учесталих разлога неисправности хране и предмета опште употребе је неусаглашеност декларација производа због неодговарајуће употребе прехрамбених и здравственх изјава на производима. Због тога др Бијеловић саветује да је неопходно читати декларације производа, рокове трајања и присуство алергена.


Он је казао да је у објектима Дома здравља „Нови Сад” већ почело вакцинисање против грипа, а да су први пут у Србији увезене четворовалентне вакцине. Њима се, како је речено, спречава 16 одсто више случајева грипа него применом тровалентне.

– То је вакцина која у свом саставу садржи вирус грипа типа А(H1N1)pdm, А(H1N1) и две линије типа Б (Victoria и Yamagata), а то је значајно јер су све развијене земље одавно већ прешле на ову вакцину – казао је др Миољуб Ристић. – Вирус грипа типа Б, који има две линије, може у једној сезони доминирати у популацији једног од та два подтипа, а тровалентна вакцина, која је раније примењивана, не може покрити обе линије. Вакцина је безбедна и може се дати и деци од шест месеци па навише, али ако се дете вакцинише први пут у животу, а има шест месеци до осам година, мора да прими две дозе у размаку од месец дана због незрелости имуног система на ту вакцину. Сви други, без обзира на то да ли су икада вакцинисани против вируса грипа или не, добијају само једну дозу и то је довољна заштита.

В. Бијелић

Marko
17.10.2019 • 11:03
Stvarno? A sta cemo sa divljim deponijama na izvoristima? Otkud vinil-hlorid u vodi?
EUR/RSD 117.5897
Најновије вести