Ветар у леђа будућим предузетницама

Кроз примере успешних жена и интерактивне вежбе за стимулисање идејног и креативног духа младих учесница говорило се о потенцијалу жене у свету предузетништва на недавно одржаној радионици „Women lead“ у Америчком кутку.
Radionice u Američkom kutku okupljaju ambiciozne žene Foto: Dnevnik.rs
Фото: Радионице у Америчком кутку окупљају амбициозне жене Фото: Дневник.рс

Ово је била друга радионица по реду у оквиру истоименог програма који се фокусира на основе предузетништва, користећи се примерима успешних жена и припремљених материјала за интерактивно учење. Програм је намењен женској публици, примарно студенткињама и младим професионалкама и осмишљен је тако да унапреди вештине употребе енглеског језика и прошири знање о важности женског предузетништва. С обзиром на то да ова тема узима све више маха у јавности и да би активирање женског дела популације у пољу предузетништва могло бити витално за економију многих држава, па и Србије, чини се да овакви програми долазе у право време да охрабре и информишу. 

Стручњак у пољу бизнис менаyмента и модераторка овог програма Мирјана Плавшић каже да Србија не заостаје много за западним светом у погледу удела жена у предузетништву.

– Статистика показује да има 30 одсто жена у руководству фирми, мислим да је дамама у бизнис свету теже, јер немају довољно самопоуздања и из тог разлога им ми кроз ове програме помажемо да почну да верују у себе – каже Плавшић. – Међу женама нема довољно подршке. Увек кажем како на интервјуу, кад старији мушкарац интервјуише млађег, он у њему често види себе и даје му шансу, а ако је у питању женско, онда се не поистовећује са њом. А поврх тога, жене послодавци нажалост не подржавају једне друге и не сете се колико је њима било тешко да дођу до тога где су сад. А значајно је да у фирмама има запослених жена јер оне доприносе неким другим способностима које мушкарци можда немају. Имамо различите вештине и најбоље је када радимо сви заједно јер заједно смо јачи.


Стрпљењем до успеха

Када је Нови Сад у питању, модераторка Мирјана Плавшић објашњава да је један од главних проблема које примећује у граду то што људи лако одустају. 

– Видим да се овде бизнис отвори и већ након шест месеци већина их је затворена – примећује Плавшић. – Људи не разумеју да је потребно у просеку пет до седам година да се посао подигне на ноге и да је сасвим нормално да у том периоду имају губитке и сваке године. Можда не испланирају довољно, не истраже тржиште и конкуренцију, али кључна реч је, у сваком случају, стрпљење.


На радионици су учесници кроз интерактивне вежбе осмишљавали идеје за покретање свог бизниса, понуђен је и модел разраде бизнис плана, као и листа фондова, субвенција и подстицаја за нове предузетнике. Једна од учесница програма, апсолвент хотелијерства Тијана Самарyић каже да је дошла јер се недавно упустила у предузетничке воде.

– Радила сам у хотелу, а сада сам отворила са момком фирму у вези са брендингом, односно за графички дизајн и хтела сам да чујем нешто ново јер смо нови у пословном свету и има толико тога да се учи – наводи Самарyић. – Чини ми се да се сада све више и жена и мушкараца осамостаљује и покреће своје послове, па су овакве радионице многима од помоћи. Била сам и на претходном предавању и планирам да наставим да долазим и наредних недеља када ће се обрађивати још конкретније и мени битније теме.

Радионице у оквиру осамнаесточасовног програма „Њомен леад“ ће се одржавати сваког уторка  од 18 часова у просторијама Америчког кутка, Кеј жртава рације 2б.

М. Столица – И. Башић – М. Кувеља

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести