Ускоро нови изложбени простор у Културном центру у Кисачу

Реконструкција Културног центра „Кисач” почела је почетком августа, а завршетак радова очекује се у септембру, када ће Кисач бити богатији за модеран изложбени простор од 320 квадрата.
1
Фото: Dnevnik.rs

Радови подразумевају реконструкцију старе летње сале, као и опремање те су у плану и шине на које ће се качити слике и рефлектори. Директор Културног центра „Кисач” Павел Сурови је навео да ће реновирани изложбени простор бити највећи, не само у Кисачу него и у другим словачким местима.

– Тако велику професионалну изложбену галерију нема ни општина Петровац, а ми се радујемо што ће тај простор служити и другим организацијама – казао је Сурови. – Културни центар у Кисачу је добио новац  за пројекат капиталног одржавања зграда те је то наставак нове визије мењања културног простора. До сада нисмо имали тај изложбени простор, а сада ћемо га добити баш таквог какав треба да буде.

У току прошле године, реконструисана је програмска сала, као и соба за тонце, а директор КЦ „Кисач” Павел Сурови има планове и за наредну годину.

– Следеће године желимо да реновирамо клуб у којем се друже наши аматери, којих имамо више од 300, као и улаз у двориште – рекао је Сурови. – Велики број Кисачана је одушевљен тренутним радовима, а многи и не знају да се нешто адаптира. У Културном центру се стално нешто ради, имамо манифестације током целе године, а оваква капитална инвестиција, реконструкција у модеран простор, може само побољшати функционисање.

Свечано отварање сале планирано је у септембру за фестивал “Словачке народне ношње Словака у Војводини” када ће бити приказана изложба „Словачка свадба пре Другог светског рата. Посетиоци ће имати прилику да виде старе удајне ношње, а осим тога, биће представљена и нова књига о кисачким ношњама. Књига је посвећена Марији Петрик која је, како Павел Сурови каже, помогла с ношњама и која једина носи ношњу одмалена до дана данашњег. Он наводи да је циљ да се захвали Марији Петрик, али и прикажу кисачке специфичности кроз ношњу.

Тако велику професионалну изложбену галерију нема ни општина Петровац, а ми се радујемо што ће тај простор служити и другим организацијама (Павел Сурови)

Додатна новина КЦ „Кисач” јесте простор у Улици Доктор Јанка Гомбара у Кисачу, који је Центру уступио Град Нови Сад. Феркова кућа из 1912. године постаће етно-музејски простор.

Додатна новина КЦКисачјесте простор у Улици Доктор Јанка Гомбара у Кисачу, који је Центру уступио Град Нови Сад. Феркова кућа из 1912. године постаће етно-музејски простор.

– Добићемо право на коришћење те ћемо уредити леп етно-музејски простор који ће служити за пријем гостију и привлачење туриста у Кисач – навео је Павел Сурови. – Следеће године желимо да радимо реконструкцију тог објекта, да буде све онако како је било 1912. године. У плану је да буде готово до 2021. године, када ће наш град бити Европска престоница културе. Захвалан сам Граду Новом Саду што даје подршку овако малом месту на периферији, а ми стално радимо и трудимо се да културу подигнемо на виши ниво, што показују и наши резултати.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Ф. Бакић

Пројекат “Приградска насеља - од оснивања до будућностисуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести