Урбанистички планови на дневном реду Скупштине града у понедељак

Скупштина Новог Сада заседаће у понедељак, 15. јула, а за сада предлоге за тачке дневног реда углавном чине налози за израду шест урбанистичких планова.
skupstina grada
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Поред тога, пред одборницама и одборницима наћи ће се и извештај о пословању „Новосадске топлане“ у прошлој години, измена одлуке која уређује потребе и интересе младих у омладинском сектору, те предлог којим ће две улице и плато у Новом Саду добити називе, као и једна улица у Лединцима.

Тако би, ако Скупштина потврди, плато у комплексу будуће музичко-балетске школе понео назив Плато Меланије Бугариновић, маестро Игнац Шен добио би улицу у Великом риту, а у том делу града би требало да још једна улица понесе назив књижевника и академика Миодрага Павловића.  У Лединицима ће једна од улица на потесу Провалије добити име Доње провалије.

Што се тиче планова, први на дневном реду биће предлог за израду плана генералне регулације за део Адица од 8,5 хектара. Уколико предлог прође Скупштину, следи рани јавни увид, па  затим „Урбанизам“ има три месеца за израду овог плана, а потом следи и јавни увид. Слична процедура очекује и предлог о изради измена генералног плана Ветерника, у делу који се односи на Ветернички брег. Предузеће „Емералд Хил“ финансираће израду измена плана генералне регулације између улица Футошке, Хајдук Вељкове, Руменачке и Булевара Европе, у делу између улица Тараса Шевченка и Орловића Павла. Уколико новосадски парламент одобри овај предлог, у поменутом блоку, требало би да буде испланирана петоспратница са 84 стана и 18 локала, пијаца од 1.000 квадрата, јавни објекат од 2.400 метара квадратних и зелени трг од око 500 квадрата.

Предлогом о изради измена плана генералне регулације Буковца планира се проширење заштитних појасева дуж далековода од 36 киловолти и 110 киловолти.  И предлог за израду измена плана детаљне регулације за радну зону између канала и пруге Нови Сад - Сомбор у Футогу чиниће дневни ред седнице новосадске Скупштине. Овим документом требало би да се уреди подручје од око 25 хектара за потребе привреде. На дневном реду наћи ће се и одлука о изради плана детаљне регулације за део Алибеговца од 52,6 хектара.

Извештај о пословању  „Новосадске топлане“ у 2018. години, који ће се такође наћи пред одборницама и одборницима, показује да је ово предузеће прошлу годину завршило с нето добитком од 910.173.000 динара, готово два и по пута више од планираног. Приходе је предузеће повећало за 0,76 одсто, док је расходе смањило за 7,41 одсто. У Топлани је 2018. године радило 343 запослена, док је просечна нето плата износила нешто више од 54.000 динара. План производње топлотне енергије премашен је за 2,77 одсто, а грејна површина већа је у односу на 2017. годину за 42.392 метара квадратних или 0,87 одсто. У извештају се наводи и да је Топлана умањила цене у новембру 2018. године, те да послује без субвенција из градског буyета.

        С. Крстић

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести