УМЕТНИЦА МАРИНА ФАЛБ Дечји вртећи табуреи и Рубикова коцка за седење

Позитивни коментари и реакције Новосађана на дечје вртеће табурее, представљене на шестом „НС маркету”, довели су екипу „Дневника” до врата уметнице Марине Фалб.
Umetnica Marina Falb foto: K. Ivković Ivandekić
Фото: Уметница Марина Фалб фото: К. Ивковић Ивандекић

Иако је поменута иновација била првобитни разлог наше посете, већ при уласку у Маринин кутак схватили смо да је ту ипак реч о нечему много већем. Марина се сликарством и израдом уметничких радова од дрвета бави око 30 година те је

њена кућа украшена невероватним резбареним предметима и рамовима од дрвета, као и дивним сликама, а сада и вртећим табуреима. Своје радове је први пут представила у Културној станици „Еђшег”, док јој је највећа жеља да од свог талента и неизмерне љубави према дрвету и вајарству може и да живи.

- Увек ми је изазов нешто што нико није урадио и нешто што је веома тешко - каже Марина Фалб. - За жељени изазов увек и платим, али то је љубав, то је јаче од мене!

Осим занимљивим предметима, у „Еђшегу” је пажњу привукла и својом одевном комбинацијом јер је на себе ставила свој ручно рађени комплет накита од дрвета. Минђуше, прстен, наруквицу и ланчић, на којим се налазе портрети 20 најпознатијих сликара Србије, привлачио је пажњу Новосађана. Да заиста чезне за уметничким изазовима, доказ су бројни предмети које је, како Марина каже, једина направила. Тако су пре око 15 година на сајмовима пажњу привукле њене фонтане у сликама, затим невероватно резбарена јаја од дрвета, а сад и права Рубикова коцка у виду табуреа, који је Марина правила више од годину.

Фото: Несвакидашњи уметнички радови од дрвета фото: К. Ивковић Ивандекић

- Рубикова коцка функционише, она се потпуно ротира и окреће у свим правцима, а много времена треба да се постигне тај механизам - каже Марина с узбуђењем. - Био је то прави изазов, али мојој души је веома важно да сваку идеју претворим у дело. Људи се одушевљавају кад је виде, а сада правим „Миррор” и хајлејзер коцку, што је нервероватно компликовано. Имам велико знање о материјалима и једну малу радионицу, пуну алата који сам годинама сакупљала.

Марина је завршила Уметничку школу „Богдан Шупут”, а до сада је на бројним изложбама и сајмовима приказивала своје слике и уметничке радове, након чега се кући често враћала руку пуних сертификата. Током разговора било је немогуће не приметити надреалну слику Националног природњачког музеја у Лондону, након чега нам је Марина показала трилогију слика које је радила пет година, а које представљају све идеје и питања о смислу живота кроз бројне дивне симболе. Скок из опште форме за Марину представљају управо дечји вртећи табуреи, какви не постоје нигде на свету.


Три дрвена јајета у једном

Величина Марининог талента огледа се у несвакидашњим уметничким радовима од дрвета. Награђени примерак је комад букве од којег је она, издвајањем и удубљивањем дрвета кроз прорез, након шест месеци рада, направила три јајета у једном. Унутрашње, треће јаје, од пуног је дрвета и одвојено је од првог и другог дела тако да се унутрашња два јајета могу померати и окретати. На Деветој међународној изложби „Уметности у минијатури” Мајданарт 2018. године Марина је тим радом под називом „Тројство” изабрана за једног од најбољих уметника од 460 излагача из 46 земаља.


- Пожелела сам да направим нешто што би клинцима било много интересантно, а да буде потпуно другачије - прича Марина. - Што се не би играли? Могу да се врте, да се играју с мацом или игре икс-окс. Савршен табуре за седење, али и играње. Хоћу да правим с фиокама, с могућношћу расклапања, ма, имам идеја за наредних 30 година, не знам кад ћу све стићи!

Марина Фалб ће своје уметничке предмете, као и табурее, приказати и на Осмом „НС маркету”, који ће се одржати 31. августа у „Еђшегу”, као и на јесен у „Биг” шопинг центру. 

- Свако мора да има идеју, сан и свој посао, пошто он онда није тежак, јер ја, кад се бавим овиме од јутра до мрака, нисам уморна - закључује Марина.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести