Улице добијају Бранко Жежељ и Оља Ивањицки

На седници Комисије за називе делова насељених места и јавних служби одлучено је да неколико улица у Ковиљу добију назив.
1
Фото: Бранко Жежељ

Улице ће добити име по епископу горњокарловачком Илариону Зеремском, затим по професору српског језика и књижевности и културном раднику Милошу Коларову, по сликару Живојину Мишкову, по политичару и некадашњем градоначелнику Новог Сада Тими Врбашком и по филологу и оцу рационалног пчеларства у Срба Јовану Живановићу.

Када је у питању катастарска општина Нови Сад ИВ, улица у делу Новог насеља би, по утврђеном предлогу решења, могла добити назив по сликарки Ољи Ивањицки, а у КО Нови Сад И, у старом делу града, на Салајци, по грађевинском инжењеру, конструктуру и иноватору, професору Универзитета Бранку Жежељу.

Такође је утврђен предлог да улице у катастарској општини Ветерник добију назив по трговцу и песнику Авраму Милетићу, а друга по књижевном историчару, теоретичару, критичару, преводиоцу и професору Универзитета Драгиши Живковићу. Осим поменутих, улице у Ветернику би могле добити назив по грчкој оперској певачици Марији Калас и по српском учитељу монаху и филозофу Сави Мркаљу.

Што се тиче Петроварадина, утврђен је предлог решења да се једној улици да назив Орахова. У Лединцима ће постојати Улица сремских винограда, а у Сремској Каменици Улица мирисних поља.

Како саопштавају, Скупштина града Новог Сада ће расправљати о прихваћеним предлозима након што мишљење дају национални савети мађарске, словачке и русинске националне мањине и Савет за међунационалне односе града Новог Сада и након што надлежни покрајински секретаријат да претходну сагласност.

К. И. И.

фото: САНУ

фото: Бранко Жежељ

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести