УДРУЖЕЊE „ФОКУС”  Дела љубави остављају најдубљи отисак у човеку

„Љубав у акцији” подстиче све да буду покретачи и носиоци позитивних промена у свом окружењу, развој емпатије и имплементацију правих вредности, преноси поруку да свако може учинити дело љубави јер наше мало некоме значи много.
Učesnici projekta  „Ljubav u akciji“ Foto: Udruženje „Fokus“
Фото: Учесници пројекта  „Љубав у акцији“ Фото: Удружење „Фокус“

Пројекат „Љубав у акцији”, у организацији Удружења „Фокус”, током децембра је још једном, кроз неколико акција, окупио младе који су у Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, Дечјем селу „Милорад Павловић” у Сремској Каменици и Свратишту за децу и младе осмислили тематске и креативне радионице, делећи позитивне емоције. Садржаји су били намењени деци без родитељског старања, као и деци и младима с инвалидитетом, с којима су се дружили у оквиру тих радоница.

– Да су мала дела с великом љубављу значајна доказ су млади из Новог Сада који већ десет година кроз пројекат покрећу причу љубави, охрабрујући нас да има наде – каже психолог Удружења „Фокус” и ментор у раду с младима Тања Илијазовић. – Потребни смо једни другима. Искрено интересовање и саосећање за ближње има лековито дејство у међуљудским односима, а дела љубави доносе промену која оставља најдубљи отисак у сваком човеку, поручујући му да је вредан љубави и није невидљив у својој патњи. Дивно је видети младе који желе да помогну другима и који се развијају у добре људе, који ће бити носиоци друштва топле душе.

„Љубав у акцији” подстиче све да буду покретачи и носиоци позитивних промена у свом окружењу, развој емпатије и имплементацију правих вредности, преноси поруку да свако може учинити дело љубави јер наше мало некоме значи много. У пројекат се редовно укључују новосадски средњошколци и студенти, а у поменуте установе, пре свега, донесу атмосферу породице. Након радионица уследи дружење, које сви највише воле.

– Одувек сам волела да радим с децом и волонтирам, и чим ми је пружена прилика да им покажем мало љубави, прихватила сам је – рекла је Уна Беређи (17), која се волонтерском тиму прикључила пре годину. – Када бисте се придружили овој акцији, схватили бисте колико људи заправо имају потребу да буду вољени и када то осете, веома лако ће ту љубав узвратити. Верујте ми, због тога се, после акције, увек вратим кући срећна и насмејана. У посетама Дечјем селу и Дому за децу и младе са сметњама у развоју у Ветернику научила сам да је изрека „Срећа је у малим стварима” истинита и да будем захвална за оно што имам.


Желим људима да вратим осмех

Студент друге године психологије Славо Самарxић дошао је на један од „Фокусових“ менторских програма „Покрени се – промени се“, у оквиру којег је с другим полазницима програма прошао обуку и организовао неколико акција.

– У пројекат „Љубав у акцији“ укључио сам се у жељи да своје слободно време испуним корисним, здравим и лепим стварима – нагласио је он. – Желим да људима вратим осмех на лице, пружим пријатељску и породичну атмосферу онима којима је то најпотребније .


Мартина Перић пет година волонтира у Удружењу „Фокус”, а сада је и ментор младима у акцијама које организују.

– Још као студент похађала сам радионице и едукације у оквиру Удружења – наводи она. – Временом сам се укључила и у пројекат „Љубав у акцији”, који ми је донео огромно искуство. Рад с младима, посебно с децом, покреће енергију која вас суштински мења јер, у жељи да пренесете топлину, вредности и нова знања новим генерацијама, почнете суштински да живите оно у шта верујете. Љубав, емпатија и разумевање увек раскрче пут до срца, и то је оно што се трудим да кроз овај пројекат пренесем и на нове волонтере, а посебно на децу и младе. Предиван је осећај када пропратите њихов раст и када вам пренесу сећања на ваше сусрете.

Студенткиња друге године психологије Тамара Илијазовић активна је на пољу волонтеризма и у покретању приче љубави.

– Одувек сам волела да помажем другима, а пројекат „Љубав у акцији“ омогућио ми је да помажем на сасвим другачији начин, онај који заиста има сврху – истакла је Тамара. – Кроз њега сам научила нешто што сви временом заборавимо – важност дељења искрене љубави, топлине и загрљаја. Хуманитарни рад је нешто што ме неизмерно испуњава и чини корисном, зато бих то искуство свима радо препоручила.

Б. Павковић

Lidija
12.01.2020 • 19:03
U mnoštvu ružnih vesti i crnila ovo je pravo osveženje. Hvala na ovakvim tekstovima.
Lidija
13.01.2020 • 01:22
Ovaj tekst je pravo osveženje u mnoštvu tmurnih i teških tema koje se forsiraju. Bravo omladino!
Goran
13.01.2020 • 10:57
Bravo omladino. Vi ste budućnost i primer koji treba da sledimo.
Sandra
13.01.2020 • 12:31
Empatija...preko potrebna. Bravo za naše mlade. Malo više pisati o ovako lepim primerima. Nije sve tako crno...
EUR/RSD 117.5492
Најновије вести