Вучевић: Отклањајући баријере помажемо особама с инвалидитетом

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је културно-уметничком програму у Културном центру града којим Градска управа за социјалну и дечју заштиту обележила 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом.
v
Фото: Град Нови Сад

- Ова врста сусрета не служи само томе да протоколарно обележимо један датум, већ је прилика да видимо шта смо то урадили у претходном периоду, да сумирамо резултате сарадње, да сагледамо да ли смо отклонили неке баријере, не само оне архитектонске, већ и оне у нашем уму. Отклањамо ми те архитектонске баријере, склањамо административне препреке, али морамо још много тога да радимо како би те баријере нестале из наших мисли. Они су велики борци, шампиони свакодневице који се боре са великим изазовима и од њих можемо много да научимо. Задовољан сам оним што смо урадили као Град, јер смо поред обезбеђивања великог буџета за област социјалне  заштите, донели и одлуку о финансирању персоналних асистената. За неког је то мали корак, али он има велику симболику. Значајан је утолико јер смо уклонили једну баријеру и променили правила, тако што смо као градска администрација разумели и прихватили  потребе те популације. Град не наступа више из перспективе да нешто намеће, већ тежи да разуме и примени то. То је пут којим бих желео да Нови Сад настави да иде - рекао је, између осталог, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У оквиру програма наступио је и Саундбим оркестар „Добри људи“ из Школе „Милан Петровић“, а у име свих Удружења обратио се председник Удружења ратних војних инвалида Слободан Врачарић. Клавирску нумеру извела је Кристина Јевтовић из Удружења дистрофичара. Кристина је Новосађанка, рођена 2001. године и болује од ретке неуромишићне болести, спиналне мишићне атрофије. Чланица је Удружења дистрофичара Јужнобачког округа, и ученица 4. разреда Средње музичке школе „Исидор Бајић“, а добитница је бројних награда и признања. 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести