У припреми нови удар на урбане комарце

„Циклонизација” у оквиру редовних активности већ месец дана спроводи овогодишњу систематску акцију заштите здравља грађана од крпеља.
д
Фото: Циклонизација

Први круг мониторинга и третмана изведен је крајем априла и почетком маја, а сада се завршавају третмани у оквиру другог круга.

– Претходних десетак дана користили смо сваки дан с повољним метеоролошким условима за третмане – каже менаyер „Циклонизације” за односе с јавношћу Дарио Аћимовић. – Третиране су све уређене зелене јавне површине у граду и приградским насељима на којима је мониторинг показао присуство крпеља. Крпељи су најактивнији у пролеће и јесен, те су у том периоду и третмани чешћи, а систематски приступ сузбијању крпеља одговор је новосадске Градске управе и „Циклонизације” на чињеницу да се из године у годину повећава проценат крпеља који преносе опасну лајмску болест.

Систематска акција обухвата паркове, шеталишта, игралишта и све друге уређене зелене јавне површине, а као и ранијих година, акценат је на просторима на којима се окупљају деца и просторима одређеним за истрчавање и шетњу кућних љубимаца. Мониторинг и третмани спроводе се редовно од пролећа до касне јесени.

У том предузећу такође подсећају да је у току и систематска акција заштите здравља грађана од комараца на територији града Новог Сада. Акција је почела у другој половини априла серијом ларвицидних третмана и оних против одраслих јединки комараца, а протеклих дана завршен је и трећи круг тих третмана.

Фото: Циклонизација

– У претходних десетак дана наше екипе су извеле третмане са земље против одраслих форми урбаних или такозваних кућних комараца. Третмани су обухватили подручје на којем је утврђено присуство комараца, а то су Телеп, Адице, Ветерник и Ново насеље. Након тога урадили смо и контролно аеро-фото мапирање канала и сталних бара на територији целог града. На основу снимака и мониторинга, у претходних неколико дана извели смо и ларвицидне третмане против комараца на каналима и сталним барама. На подручју града третмани су изведени са земље и с воде амфибијама, док су у рубним деловима града рађени из хеликоптера – каже Аћимовић.

По његовим речима, ти третмани завршени су јуче. Истог дана почео је мониторинг одраслих форми комараца, а резултати ће бити познати данас.

Б. П.

 

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести